UPDATE A avut loc primul transplant de plămâni la Spitalul Sfânta Maria din Capitală: „Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Sfânta Maria din Capitală are loc, în acest moment, primul transplant de plămâni de când clinica a fost acreditată de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) în 2016 pentru astfel de intervenţii. Informaţia a fost confirmată pentru „Adevărul” de directorul executiv ANT, profesorul Radu Deac.

UPDATE „Ne bucurăm foarte mult pentru această reuşită. Din comunicat s-au înţeles unele detalii. Este privilegiul spitalului să dea detaliile tehnice. Pentru noi este important ca după seria de transplante începute în 1990 , s-a făcut şi transplant de plămâni”, a explicat Radu Deac, directorul executiv al ANT.  

Tratamentul după operaţie în cazul pacientului transplantat pulmonar la Spitalul „Sf. Maria” din Capitală va fi asigurat de medici specializaţi, mai spune Deac, amintind că Spitalul Sfânta Maria a primit acreditare pentru transplantul de plămâni. „Au fost îndeplinite toate condiţiile, altfel nu ar fi primit acreditare”, a arătat chirurgul cardiac. 

Potrivit acestuia, Institutul Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” ar putea să asigure tratamentul transplantaţilor pulmonar. Potrivit medicului, în România, pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar se află 36 de pacienţi. „Bolnavi evaluaţi cu dosare sunt 36”, a afirmat Deac.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă, transplantul a durat de la ora 04.00 până la ora 11.00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obţinut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30. 

„Echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelaşi spital. Pacientul care a fost supus intervenţiei se afla de un an pe lista de aşteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”, arată comunicatul de presă. 

Pacientul a suportat bine intervenţia

Potrivit sursei citate, pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. 

„Donatorul are între 45 - 50 de ani şi a fost declarat în moarte cerebrală la Spitalul Floreasca din Capitală. Recoltarea plămânilor era programată azi noapte, la ora 23.00, s-a desfăşurat în timpul nopţii, intervenţia a început în această dimineaţă. Nu ştim cât va dura. Cel mai important e că se face”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Radu Deac. 

Receptorul este un bărbat din Iaşi, care are 36 de ani, ai cărui plămâni funcţionează în proporţie de 14%. Mugurel Amariţei aşteaptă un transplant de plămâni din 2013. În acest timp, clinica AKH, unde a fost depus dosarul său, l-a refuzat pe motiv că are alţi patru români pe o listă de aşteptare. 

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a declarat, în urmă cu puţin timp, că nu a mai continuat demersurile pentru transplantul lui Mugurel Amariţei în străinătate dat fiind faptul că Spitalul Sfânta Maria este acreditat pentru transplant pulmonar. 

Chirurgul Igor Tudorache, venit de urgenţă din Germania

Evaluarea donatorului, victimă a unui accident vascular cerebral, a fost făcută de medici de la Spitalul Elias din Capitală, a completat directorul executiv ANT.

„Urmărim cu interes ce se întâmplă la Spitalul Sfânta Maria. Sper să avem tot mecanismul pus la punct, iar pacientul să beneficieze de îngrijirea post-transplant corespunzătoare. Nimeni nu poate să ne garanteze siguranţa pacientului”, a explicat, penru „Adevărul” şi Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România. 

„Eu nu am încredere în echipa medicală de aici, ştiu că nu au fost pregătiţi suficient şi ştiu că nu există medici pregătiţi să aibă grijă de un pacient cu transplant pulmonar. Trebuie pornit de undeva dar trebuie făcut bine, cu cap”, a declarat Adrian Popa, preşedintele Asociaţiei de Transplant Pulmonar. „Monitorizarea post-transplant este foarte importantă”, a completat Adrian Popa.

Potrivit acestuia, transplantatul de azi va fi mutat la alt spital. 

Vlad Voiculescu: „Au apărut plămâni peste noapte”

Fostul ministru Vlad Voiculescu spune că speră ca operaţia să fie un succes, declarându-se surprins că „peste noapte au fost recoltaţi plămâni de la un donator, care au ajuns la Spitalul Sfânta Maria”. 

„Înţeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut şi domnul doctor Igor Tudorache* care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra şi a reuşit să zboare repede spre Bucureşti unde a intrat în operaţie. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască! Dumnezeu să îl ajute pe Mugurel, sper să aiba parte de o minune! După cât a suferit omul ăsta, ar merita-o!”, a scris Vlad Voiculescu. 

Voiculescu spune că speră ca chirurgul Igor Tudorache să rămână măcat câteva zile în România. „Operaţia nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni... reuşita operaţiei înseamnă doar foarte puţin, marile provocări încep după intervenţie. Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient”, a spus Voiculescu. 

Contre între fostul ministru al Sănătăţii şi primarul Capitalei

Marţi, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi primarul general al Capitalei Gabriela Firea, s-au contrat pe marginea transplantului de plămâni şi acreditării Clincii Sfânta Maria din Capitală. 

„De ce nu s-a făcut de un an şi jumătate niciun transplant de plămâni”, spunea ieri Vlad Voiculescu. Fostul ministru o acuză pe Gabriela Firea că „acoperă” în continuare ce se întâmplă în Spitalul „Sf. Maria” şi îi cere să facă publice toate contractele şi documentele de achiziţie de la acest spital.

La rândul său, primarul Capitalei Gabriela Firea i-a răspuns fostului ministru că pentru a fi realizat un transplant trebuie îndeplinite nişte condiţii, mai ales să existe organul donat. Edilul l-a acuzat pe Voiculescu de promovarea unor informaţii false şi a menţionat că îşi face campanie electorală cu sănătatea românilor, adăugând că dezminte afirmaţiile fostului ministru dar şi că îl va da în judecată.

Spitalul Sf. Maria este singurul spital acreditat din Romania pentru transplantul pulmonar. Spitalul, aflat in administrarea Primariei Capitalei, este in centrul unui scandal din 2016, cand ministrul Sanatatii de atunci, Vlad Voiculescu, a spus ca acreditarea a fost obtinuta ilegal, la presiuni politice. Managerul spitalului, Narcis Copca, a depus o plangere penala impotriva lui Voiculescu, pentru „abuz in serviciu” si l-a acuzat chiar si de „ucidere din culpă”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite