Un șofer a scăpat de suspendarea permisului dintr-o greșeală a polițiștilor. Cazul poate modifica jurisprudența în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Galați a stabilit că procesul verbal de contravenție nu este suficient pentru a dovedi comiterea unei abateri în trafic, ci este necesar ca polițiștii să vină și cu alte dovezi prin care să probeze fapta.

Procesul verbal de contravenție întocmit de polițist a fost anulat în justiție FOTO arhivă Adevărul
Procesul verbal de contravenție întocmit de polițist a fost anulat în justiție FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați a anulat în 16 februarie un proces verbal întocmit de IPJ Galați, prin care un șofer a fost sancționat cu o amendă de 870 de lei și i s-a suspendat permisul pentru 60 de zile pentru că nu a acordat prioritate de trecere pietonilor. Decizia instanței nu este definitivă.

Agenții rutieri susțin că, pe 26.05.2022, bărbatul a condus o mașină pe strada Brăilei din Galați, dinspre Spitalul Județean către strada Oțelarilor, iar la virajul la stânga pentru a pătrunde pe strada Oțelarilor nu ar fi acordat prioritate de trecere pietonilor aflați regulamentar în traversare, pe culoarea verde.

Șoferul a contestat contravenția în justiție, susținând că, de fapt, culoarea semaforului era roșie la momentul când pietonii au traversat strada. Evident, fiecare din părți și-a susținut punctul de vedere, dar instanța a înclinat balanța în favoarea conducătorului auto dintr-un motiv care poate rescrie jurisprudența în materie de contravenții.

Judecătorul de caz a stabilit că procesul verbal de contravenție nu reprezintă adevărul absolut în ceea ce privește afirmațiile făcute de polițiști în legătură cu cele întâmplate, iar oamenii legii trebuie să aducă și alte dovezi care să îl susțină.

„În măsura în care procesul verbal de constatare a contravenţiei nu este susţinut de dovezile în baza cărora s-a întocmit, iar contravenientul nu are altă probă de nevinovăţie, nu se mai poate susţine temeinicia procesului verbal fără a se încălca prezumţia de nevinovăţie”, explică magistratul.

Procesul verbal de contravenție nu este suficient

„Pentru a respecta principiul proporţionalităţii între, pe de o parte, scopul urmărit de autorităţile statului de a sancţiona faptele antisociale, iar, pe de altă parte, mijloacele utilizate în proces pentru aflarea adevărului judiciar, cu respectarea dreptului la apărare al persoanei sancţionate contravenţional, instanţa apreciază că agenţii statului trebuie să facă o minimă dovadă în plus pe lângă prezumţia de temeinicie a procesului-verbal, iar, în ipoteza existenţei acestei dovezi, să fie oferită posibilitatea persoanei sancţionate contravenţional să combată acel mijloc probatoriu”, adaugă judecătorul.

Instanța a luat în schimb în considerare o declarație dată de un pasager aflat în mașina șoferului în acea zi, care a spus că, la acel moment, se circula în coloană, iar cănd mașina a ajuns la trecerea de pietoni, semaforul pentru pietoni avea culoarea roșie și niciun pieton nu se afla în traversare.

„În aceste împrejurări, instanța apreciază că există un dubiu cu privire la situaţia de fapt reţinută prin actul contestat, dubiu care, în lumina celor anterior menţionate, nu poate profita decât petentului. Prin urmare, pentru considerentele anterior expuse, instanţa va anula procesul – verbal de contravenţie din  data de 26.05.2022 și va înlătura sancțiunea amenzii în sumă de 870 lei și sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, aplicate pentru această faptă”, a concluzionat instanța de judecată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite