„Ţintarul” după care vor ajunge în scenariu galben sau roşu judeţele din România  TABEL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavia Jurma a pregătit un tabel din consultarea căruia orice persoană poate concluziona când vor intra în scenariu galben sau roşu unităţile teritoriale ale României FOTO Shutterstock
Octavia Jurma a pregătit un tabel din consultarea căruia orice persoană poate concluziona când vor intra în scenariu galben sau roşu unităţile teritoriale ale României FOTO Shutterstock

Cercetătorul Octavian Jurma a pregătit un tabel din consultarea căruia se poate concluziona când vor intra în scenariu galben sau roşu Bucureştiul şi judeţele ţării.

În plin val 4 al pandemiei cu noul corona virus, cercetătorul Octavia Jurma a pregătit un tabel din consultarea căruia orice persoană poate concluziona când vor intra în scenariu galben sau roşu unităţile teritoriale ale României.

Demersul a venit după, din nevoia de predictibilitate, mai multe persoane care au pus întrebări legate de numărul de cazuri necesar pentru a atinge o anumită incidenţa în diferite judeţe. „Întrebările provin de la un evantai larg de persoane, de la manageri preocupaţi de a-şi pregăti afacerile pentru valul care vine, până la părinţi şi elevi îngrijoraţi de deschiderea şcolilor. Această nelinişte generalizată demonstrează încă odată că cea mai mare ameninţare într-o criză este incertitudinea. 

Întrebările provin la un evantai larg de persoane, de la manageri preocupaţi de a-şi pregăti afacerile pentru valul care vine, până la părinţi şi elevi îngrijoraţi de deschiderea şcolilor Octavian Jurma  cercetător

Oamenii pot îndură tot felul de privaţiuni pe o durata lungă dar nu pot îndură incertitudinea pe termen lung. Motivul principal pentru care campania negaţionistă şi antivaccinare a învins în România este faptul că au oferit certitudine chiar dacă o falsă certitudine. Motivul principal pentru care guvernul a eşuat este incapacitatea clasei politice să ofere predictibilitate”, spune Octavian Jurma.

Cum se citeşte tabelul 

Expertul susţine că acest tabel este gândit că un fel de busola epidemiologică care să elimine din incertitudinea produsă de întrebarea „în ce stadiu al epidemei suntem”. „Sper că acest tabel să va ofere un sistem simplu şi uşor de folosit pentru a vă orienta în perioada următoare. Haideţi să începem cu cea mai frecvenţa întrebare:«La ce număr de cazuri va ajunge judeţul meu în scenariul galben?»”, arată cercetătorul. “Acest răspuns îl puteţi află direct din coloanele colorate în culoarea din centrul tabelului unde în dreptul fiecărui indicator avem coloana numărului mediu zilnic de cazuri din ultimele 14 zile necesar să atingem acel prag. Exemplu: «La ce număr de cazuri va ajunge judeţul Ilfov în scenariul galben?» Căutăm incidenţa de 1 la mie (1.0) în capul de tabel, pe care o găsim deci coloană galbenă, apoi coborâm la intersecţia cu judeţul Ilfov şi obţinem răspunsul: la 32 de cazuri pe zi. Dar numărul de cazuri azi (miercuri-n.red.) în Ilfov a fost 37 (prima coloană - albastru) şi cu toate acestea azi incidenţa în Ilfov a fost de 0.45 la mie nu de 1 la mie. De ce nu suntem deja în scenariul galben, e greşit tabelul? Nu, nu este greşit. Pragul însă este atins când media ultimelor 14 zile va ajunge la 32 de cazuri pe zi. Valoarea zilei de azi (miercuri-n,red,) îţi dă doar o idee aproximativa de cât de aproape este judeţul tău de prag. La o rată de creştere de peste 50% pe săptămâna cât este acum în Ilfov, media va ajunge din urmă valoarea zilei în aproximativ o săptămâna, deci Ilfov va ajunge probabil în scenariu galben săptămâna viitoare”, a explicat Octavia Jurma. 

Ilfovul, paşi mari spre „galben”, dar nici Capitala nu este mai prejos 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat ieri cifre în creştere ale noilor infectări  acestea ajungând a 595 de noi cazuri de COVID-19. De miecuri până joi, 14 persoane au decedat, iar numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi la ATI a crescut la 153. În Bucureşti sunt 136 de cazuri noi, iar pentru a intra în scenariu galben Capitala trebuie să aibă o medie a ultimilor 14 zile de 154 de noi cazuri, prag de care se apropie cu paşi repezi. În Ilfov, numărul noilor infectări a ajuns la 52 aşa că putem concluziona, conform calculelor realizate de Octavian Jurma, că aceast judeţ va intra, cel mai probabil, în scenariu galben mai repede decât s-a prevăzut iniţial. 

tabel jurma
Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri