Străinii și ciorba de burtă românească. Vloggeri din Canada: „Este viață! Cea mai bună de la vest de New York“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi vloggeri canadieni care au locuit timp de doi ani în România au postat aproximativ 90 de filmulețe despre locurile vizitate, lucruri care le-au plăcut ori nu, oameni și experiențe trăite în țara noastră.

Steve și Ivana au ajuns în România în plină pandemie, în vara lui 2021, venind din Muntenegru, după o călătorie de 24 de ore în care au mers cu autobuzul, trenul de noapte – „cunoscut a fi cea mai pitorească călătorie din Europa!”, iar din Belgrad până în Timișoara, cu taxiul.

De atunci, canadienii care-și spun pe YouTube „JetLag Warriors” (jet lag este efectul resimțit la schimbarea fusurilor orare, doar că perechea a reușit să facă față acestei probleme - n.red.) au tot petrecut prin țara noastră până la finele anului trecut, când au venit ultima dată în București.

Dar experiența lor cu România a continuat, drept dovadă filmările postate până luna trecută, datorită cărora au ajuns celebri în toată lumea.

Printre experiențele favorite ale celor doi vloggeri canadieni în România s-au numărat micii și ciorba de burtă. Cele două preparate le-au plăcut atât de mult încât au învățat cum să le gătească, pentru a le lua ca amintire la ei acasă.

Ciorba de burtă au testat-o și au preparat-o în România toamna trecută, iar ultimul vlog postat arată modul în care a fost percepută peste Ocean, chiar de către mama lui Steve. Femeia a recunoscut că n-ar fi crezut vreodată că va fi capabilă măcar să guste un astfel de preparat, darămite să-l mai și mănânce. 

Vloggerii au catalogat ciorba de burtă ca fiind însăși „viața”, dar și că reprezintă „cea mai bună ciorbă de la vest de New York”

„Ciorba de burtă este viață”

Canadienii au testat preparatul într-un local din Cluj-Napoca, alături de varză a la Cluj cu ciolan afumat și au rămas profund impresionați, motiv pentru care s-au decis să învețe cum să o prepare, cu atât mai mult cu cât ciorba de burtă au găsit-o doar la noi în țară, deși colindă lumea din 2019 încoace.   

„Eu aș spune că ciorba de burtă este bună, dar Ivana susține că este cea mai bună!”, recunoștea Steve în vloggul intitulat „Ciorba de burtă este viață!”.  

„Când ajungi în România trebuie neapărat să încerci această ciorbă, îți va schimba total mentalitatea despre acest gen de mâncare”, au concluzionat cei doi vloggeri străini. Iar varza a la Cluj au comparat-o cu sarmalele.

„Nu știu cum se gătește porcul în România, de este atât de fraged și suculent!... Dumnezeule, nu am mai văzut o farfurie care să arate atât de curată la final, nici nu mai este nevoie să o speli!... După tot ce ai mâncat, încă îți mai e foame?”, sunt doar câteva dintre experiențele împărtășite de canadieni după ce au gustat din delicioasele preparate.

La vânătoare prin magazine

A urmat apoi o cursă de o zi prin magazinele din tot orașul în căutare de burtă și a restului de ingrediente, răstimp în care au învățat pronunția corectă a preparatului, ca să nu se mai creeze confuzii printre localnici când îl caută.

În ziua imediat următoare, Steve și Ivana s-au apucat să prepare și ei ciorba de burtă în apartamentul închiriat prin platforma Airbnb. 

Doar că aventura nu a fost lipsită de peripeții și de greșelile inerente când te afli prima dată într-o bucătărie străină sau gătești un preparat despre care ai informații doar de pe internet. Au lăsat-o pe foc fără să o supravegheze și s-au trezit că le-a sărit o siguranță de la tabloul electric, așa că prima experiență s-a finalizat înainte de a termina preparatul. Au fost nevoiți să-l aștepte pe proprietar ca să rezolve problema cu electricitatea și mâncarea.

Steve a remarcat însă că românii sunt extrem de pricepuți la toate, inclusiv în domeniul IT. Prima degustare nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, dar nici nu i-a demoralizat, fapt ce a determinat-o pe Ivana să-și reconsidere modul de a găti acest preparat. Fapt ce s-a văzut ulterior în vlogul postat din Canada.

Părerea unei canadience sceptice: „Este delicioasă”

„Ciorba de burtă este una dintre cele mai populare mâncăruri tradiționale românești și preferata Ivanei. Ea a gătit ciorba de burtă pentru ca familia lui Steve, din Canada. Mama lui nu a încercat niciodată un preparat din măruntaie! Deci a fost interesant... vezi vlogg-ul! Așa că acum știți cu toții: micii sunt preferații lui Steve, iar Ivana iubește ciorba”, se arată în descrierea postării: „Mama încearcă pentru prima dată un preparat culinar tradițional din România”

Dincolo de mirosul greoi din timpul gătitului, Ivana a reușit în final să obțină atât culoarea, textura cât și gustul pe care le experimentase în România, preparatul ei apropiindu-se de rețeta originală, fapt ce l-a făcut pe Steve să mărturisească: „Este cea mai bună ciorbă de la vest de New York”.

Ivana a menționat și faptul că este un preparat al cărui gust le lipsește foarte tare tuturor românilor plecați peste hotare.

În ciuda scepticismului și a golului în stomac resimțit la gândul că mănâncă măruntaie, mama lui Steve avea să declare în final că preparatul nu doar că i-a întrecut așteptările, dar s-a dovedit a fi delicios - chiar și pentru o persoană refractară la acest gen de mâncare. Fiul ei i-a propus astfel ca după vacanța în Asia, din această toamnă, să facă o oprire și în România pentru a o familiariza cu gustul real al ciorbei. 

În final, femeia a mărturisit că cel mai probabil este un preparat de cinci stele plus, chiar dacă preferata ei rămâne deocamdată o supă de roșii. Însă, ea s-a declarat mulțumită de experiență și a mărturisit că abia așteaptă să ajungă în Malaezia, Indonezia, probabil Singapore, ca să testeze gustul tuturor mâncărurilor, inclusiv al celor din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite