Starea de alertă a fost prelungită şi vine cu noi măsuri de relaxare. Ce spune Raed Arafat despre valul 4 al pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Guvernul a aprobat o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă, a anunţat, joi, şeful DSU, Read Arafat, care a anunţat şi care sunt principalele relaxări. De asemenea, el a spus că, în contextul în care varianta Delta se extinde în întreaga lume, nimeni nu poate garanta că România nu va fi lovită şi ea de valul 4 al pandemiei, subliniind că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita un impact grav al îmbolnăvirilor.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre prin care se propun prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iulie, precum şi măsurile de prevenire şi control aplicate în contextul epidemiologic actual. "

Read Arafat a reaminitit că principala modificare faţă de măsurile aflate în vigoare vizează creşterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

De asemenea, potrivit şefului DSU, s-au mai făcut mici modificări spre exemplu la organizarea şi desfăşurarea activităţilor instituţiilor publice sau private de cultură, care administrează spaţii speciale destinate activităţilor cultural artistice în aer liber. Se permite până la 1000 de persoane, pe scaune. 

„La organizarea de evenimente private, nunţi, botezuri, sprafaţa permisă pentru fiecare persoană, de la 4 la 2 metri, ca să fie toate la fel, că aveam unele 2, unele 4 metri, acum o să fie 2 mp. La organizarea de evenimente private aferente meselor festive , din nou 2 mp, în loc de 4mp. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solocita ca însoţitorii să fie vaccinaţi, deci, va fi fără această solicitare. Cam astea sunt modificările principalecare au fost implementate”, a afirmat Red Arafat, adăugând că la terasele restaurantelor nu mai este impusă regula de 6 persoane la masă, din momentul în care este eliminată şi în interior.

El a fost întrebat de jurnalişti despre creşterea în România a cazurilor de Covid cu forma Delta, cât de periculoasă este noua variantă şi dacă putem să vorbim în momentul de faţă decontinuarea relaxărilor sau să vorbim de oprirea lor şi reintroducerea restricţiilor.

„La acest moment varianta Delta este în creştere ca şi preponderenţă, în toată lumea aproape, nu numai în România. Deci noi vedem că preponderenţa variantei Delta este în creştere aproape în toată Europa şi vedem că în unele zone impactul este mai mare deja. La noi, din fericire, încă suntem într-o situaţie controlată şi într-o situaţie foarte bună la acest moment, dar bineînţeles, prin mobilitatea şi prin ieşirea din ţară şi mersul în alte ţări unde varianta Delta este prezentă, este posibil să fie în următoarea perioadă din ce în ce mai mult creşterea pe linia variantei Delta. 

Acuma, măsurile care se iau aţi văzut că toate sunt condiţionate de incidenţe. Adică măsurile care se relaxează, totuşi dacă creşte incidenţa din nou revenim la măsurile care se aplicau pe incidenţe. Pentru data de 1 august nu pot să vă spun la acest moment ce alte măsuri se vor lua, dar este o ţintă, după o analiză a situaţiei epidemiologice din România şi pandemice din lume. 

Rămânem pe recomandarea că vaccinarea rămâne singura soluţie pentru cel puţin  evita un impat grav al infectării şi acest lucru se vede în alte ţări unde într-adevăr, chiar dacă a crescut numărul cazurilor semnificativ, totuşi impactul pe secţiile de terapie intensivă nu este la fel ca şi înaintea vaccinării şi cei vaccinaţi care fac variante noi sunt mult mai puţini decât cei care nu sunt vaccinaţii, conform datelor din Marea Britanie", a afirmat Raed Arafat.

Şeful DSUN a mai adăugat că nimeni nu poate garanta care va fi mersul în următoarea perioadă, dar e posibil să fie o creştere controlabilă ca până acum şi depinde de noi şi de respectarea regulilor minime.

 "Nimeni nu poate spune că putem evita cu totul valul 4. România nu este într-o bulă de sticlă, e mobilitate, mai ales în perioada de concedii", a conchis Raed Arafat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite