Sanitas: Ministerul Sănătății nu mai vrea să finanțeze voucherele de vacanță

0
0

Federația Sanitas anunță că o Ordonanța de Urgență a Ministerului Sănătății va tăia finanțarea pentru acordarea voucherelor de vacanță în cazul mai multor categorii de personal din sistemul medical.

SANITAS nu este de acord cu noua OUG în lucru la Ministerul Sănătății FOTO Inquam Photos
SANITAS nu este de acord cu noua OUG în lucru la Ministerul Sănătății FOTO Inquam Photos

Conform comunicatului transmis de SANITAS este vorba despre angajații care efectuează gărzi în UPU/CPU în baza unui contract de muncă de tip parțial, rezidenți, personalul UPU care participă la intervenții SMURD, cabinete de medicină legală, de planning familial, TBC, LSM, UPU, programe de tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici și personalul care desfășoară activitate de cercetare științifică.

Ministerul Sănătăţii nu mai vrea să finanţeze voucherele de vacanţă! Un proiect de O.U.G. al Ministerului Sănătăţii taie finanţarea pentru acordarea voucherelor de vacanţă în cazul mai multor categorii de personal: angajaţii care efectuează gărzi în UPU/CPU în baza unui contract de muncă cu tip parţial; rezidenţii; personalul UPU care participă la intervenţii SMURD; cabinete de medicină sportivă, cabinete de medicină legală, de planning familial, TBC, LSM, UPU, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, personalul care desfăşoară activitate de cercetare ştiinţifică”, transmite, vineri, Federaţia Sanitas.  

Sindicaliştii reclamă că, în opinia ministerului, „aceşti angajaţi nu au nevoie de odihnă, deci nu mai este necesar să primească acele vouchere de vacanţă care susţin recuperarea capacităţii de muncă după activitatea depusă pe parcursul unui an”.  

Reprezentanții sindicatului au transmis că ”și aceasta în condiţiile în care legea actuală spune clar: „instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat” (art.1 alin. 2 din OUG 8/2009). La fel şi Legea sănătăţii (Legea 95/2006) care menţionează la fel de limpede că ministerul trebuie să finanţeze acordarea voucherelor de vacanţă pentru aceste categorii de salariaţi”. 

SANITAS: Au pus ochii de mai mult timp pe voucherele de vacanță

Sindicaliștii susțin că ministerul nu este la prima acțiune de acest gen, având acest plan și în trecut, însă „Federaţia SANITAS a fost nevoită să facă mai multe demersuri pentru a împiedica discriminarea lor”.

Aceștia amintesc că în anul 2022 semnalau ministerului Sănătății că angajații care își desfășoară activitatea în UPU/CPU nu primesc vouchere de vacanță deoarece autoritatea centrală și conducerile spitalelor nu cad de acord cu privire la cine este obligat să asigure finanțarea.

Pe parcursul unor întâlniri din ultimele luni cu ministrul Sănătăţii şi cu secretarul de stat pe probleme de dialog social, SANITAS a adus toate argumentele legale pentru a arăta că ministerul, în calitate de ordonator principal de credite, trebuie să pună la dispoziţie fondurile necesare acordării voucherelor. La momentul acela, autorităţile au înţeles logica juridică a argumentării noastre şi au promis că vor rezolva situaţia. Constatăm acum că rezultatul este contrar. „Logica” interesului financiar bate legea”, au mai transmis sindicaliştii. 

Sindicaliștii cer modificarea legislației

Sindicaliștii avertizează cu privire la faptul că la ședința Comisiei de Dialog Social nu vor vota modificarea Legii Sănătății în sensul propus de minister. Aceștia solicită o modificarea a legislației prin care să permită tuturor angajaților din sistemul medical să beneficieze de vouchere de vacanță.

Vă solicităm o modificare a legislaţiei care să permită tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, fără discriminare, să beneficieze de vouchere de vacanţă finanţate de la bugetul de stat, la fel ca oricare altă categorie de salariaţi plătiţi din fonduri publice”, au mai transmis sindicaliştii.  

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite