Raed Arafat: Doctoratul în domeniul medical a devenit o formalitate

0
0
Raed Arafat, la Gala LSRS   FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Raed Arafat, la Gala LSRS   FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Secretarul de stat Raed Arafat, fondator al SMURD, a declarat la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) că doctoratul în domeniul medical a devenit în România "o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare".

În opinia lui Arafat, doctoratul în domeniul medical a devenit o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare, "determinând afectarea inclusiv a celor care într-adevăr finalizează teze de doctorat de valoare, în urma unui proces asociat cu multă muncă şi străduinţă".

"Doar prin faptul că i-am obligat pe toţi care fac parte din sistemul de învăţământ universitar medical să deţină titlul de doctor sau în cazul asistenţilor universitari să fie cel puţin doctoranzi a generat unele probleme a căror recunoaştere nu se doreşte şi am să dau exemple. În SUA, anul trecut, erau 309 de profesori de medicină de urgenţă în universităţile americane, unde doar şase au doctoratul", a spus Arafat, la Gala Studenţilor Români din Străinătate, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

El a mai spus că obligativitatea susţinerii doctoratului este în detrimentul calităţii: "Ridicând nivelul, ca să fie neapărat cu doctorat sau doctorand, noi am redus calitatea şi am redus expunerea şi pregătirea studenţilor noştri. Determinând forţat medicii tineri să acceadă procedura de obţinere a titlului de doctor, nu am făcut decât să-i împovărăm pe toţi cei care trebuie să achite sume imense, dacă nu sunt bursieri, pentru şcoala doctorală, care a devenit o sursă importantă de venituri pentru universităţi. Pe de altă parte, eu nu ştiu unde vor oferi viitori doctoranzi atâtea subiecte şi teze de doctorat reale, utile şi valide din punct de vedere ştiinţific, solicitându-le obligatoriu tuturor să aibă astfel de doctorate".

Arafat a făcut referire, în acelaşi context, la cazul său. "După mai mult de opt ani de activitate în învăţământ în domeniul medical de urgenţă într-o universitate de prestigiu din România (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca - n.r), a trebuit să plec, pentru că mi s-a spus că o să reduc punctajul universităţii prin faptul că eu nu am doctorat. Iar între a face doctoratul pe genunchi sau să mi-l facă altcineva ori a pleca, am hotărât să plec", a spus Raed Arafat.


Creierele viitorului. Studenţi eminenţi în străinătate

VIDEO Despre studiile în străinătate şi comunitatea tinerilor români de peste hotare, la Adevărul live

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite