Numărul persoanelor traficate a crescut în Europa. România, printre țările cu cele mai multe victime

0
Publicat:

Numărul victimelor traficului de persoane a crescut în Europa, rata medie a acestora fiind de 16 la un milion de locuitori. România se numără printre țările cu cele mai multe victime.

Numărul victimelor traficului de persoane este în creștere / Foto: Arhivă
Numărul victimelor traficului de persoane este în creștere / Foto: Arhivă

Un raport publicat joi de Eurostat arată o radiografie detaliată a traficului de persoane în UE în cursul anului 2021, scrie G4Media. Astfel, mai mult de două treimi dintre victime au fost femei sau fete (68%), ceea ce reprezintă o mică creștere față de 2020 (67 %), dar mai mici decât valorile din 2008-2018.

În anul 2021, în Uniunea Europeană (UE), numărul victimelor traficului de persoane a ajuns la 7.155 de persoane, cu 10% mai mult decât în 2020. Rata medie a traficului de persoane a fost de 16 victime la un milion de locuitori. 

Țările cu cele mai multe victime sunt: Luxemburg (79), Țările de Jos (45), Austria (44), Letonia (32), Franța (27), Estonia, România și Finlanda (26). La polul opsu se află  Cehia (1), Spania (4) și Croația (5).

Exploatarea sexuală, predominantă

Potrivit raportului, exploatarea sexuală este în continuare predominantă,  reprezentând 56% din cazurile înregistrate. Apoi, exploatarea forțată pentru muncă și servicii (29%) este mai mare față de anii precedenți.

Prelevarea de organe și alte scopuri de exploatare, inclusiv utilizarea în scopuri frauduloase, activități criminale și cerșetorie forțată, au reprezentat 16% dintre astfel de infracțiuni, în 2021. Comparativ cu 2020 și 2019, această proporție a fost aproape de 12%, ceea ce înseamnă o creștere de 4%.

Eurostat explică că ratele mai mari ar putea fi legate şi de o capacitate mai mare a sistemului judiciar și social de a identifica victimele, așa cum s-a întâmplat în 2021 în Luxemburg, unde o atitudine pro-activă a inspectorilor de muncă care au participat la cursuri de formare obligatorii privind traficul de persoane a condus la identificarea mai multor victime.

De unde sunt victimele

Potrivit Eurostat, 44% dintre victime provin din țara care a raportat situația, 15,4% din alte țări UE și 40,7% din țări non-UE. Acest tip de infracțiune nu necesită trecerea frontierei, astfel că victimele cu cetățenia țării raportate se pot întoarce din străinătate și pot fi exploatate în propria țară.

În plus, cetățenia victimelor variază considerabil. Cele mai multe victime au fost raportate din țările: Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Slovacia, Lituania, Republica Cehă, Croația și Polonia. În același timp, 75% dintre victimele înregistrate în Portugalia, Irlanda, Slovenia, Belgia, Grecia, Spania, Danemarca, Estonia și Malta provin din țări din afara UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite