New York, oraşul unde străzile n-au nume
0O vacanţă de o săptămână în celebrul oraş american vă costă circa 3.000 de dolari Oraşul-simbol al Americii, locul unde s-au "inventat" zgârie-norii, nu doarme niciodată. Ca să
O vacanţă de o săptămână în celebrul oraş american vă costă circa 3.000 de dolari
Oraşul-simbol al Americii, locul unde s-au "inventat" zgârie-norii, nu doarme niciodată. Ca să ajungi la New York trebuie să stai la coadă la aterizare, pe celebrul aeroport JFK, unde sute de aeronave vin şi pleacă în fiecare oră. New York înseamnă în primul rând Manhattan: insula unde, în 1624, olandezii au înfiinţat "noul Amsterdam". 30 de ani mai târziu, englezii au preluat conducerea oraşului denumindu-l "New York".
Prima impresie a românului care aterizează la New York este o senzaţie de copleşire amestecată cu ameţeală. Sutele de zgârie-nori care ating cerul îţi dau senzaţia că ai ajuns în altă lume. De la aeroport există autobuze care pleacă la fiecare cinci minute către staţia din centrul insulei, Grand Central Terminal. După o jumătate de oră euforică, cu harta în mână, veţi descoperi că centrul financiar şi cultural al Statelor Unite este un megalopolis ultraorganizat, care funcţionează cu precizia unui ceas elveţian. Străzile numerotate fac posibilă orientarea facilă: după strada 6 urmează strada 7. Transportul în comun este foarte bine pus la punct, aveţi staţie de autobuz sau metrou în orice ungher al oraşului.
Simbolurile unui imperiu contemporan
Primul tur trebuie să cuprindă locurile care reprezintă simboluri ale Americii. Dacă vă cazaţi în centru, puteţi începe cu o vizită la Empire State Building, celebrul zgârie-nori care, zeci de ani, a fost cea mai înaltă clădire din lume. Şi din New York, până la construcţia turnurilor "Gemenii" - turnurile distruse în atentatele din 2001. Intrarea costă 20 de dolari, dar face banii: pe acoperişul situat la 381 de metri altitudine vă aşteaptă o privelişte unică. Tot în centrul insulei, Time Square. În fiecare seară, pe trotuare se ţin concerte, pe fondul unui spectacol unic de lumini. Un alt zgârie-nori "de referinţă" în istoria oraşului este clădirea Crysler. Nu rataţi Radio City Hall şi centrul Rockfeller - complexe arhitectonice monumentale. În Rockfeller Plaza puteţi admira şi catedrala Sf.Patrick, impozanta biserică în stil gotic construită în 1866 de către arhitectul James Renwick jr.
Două dintre cele mai pitoreşti cartiere din Manhattan - China Town şi Litlle Italy - se învecinează. În aceste zone, deosebite total de restul oraşului, puteţi descoperi restaurante pitoreşti care păstrează tradiţia a două dintre primele comunităţi de imigranţi newyorkezi: chinezii şi italienii. Foarte particulare sunt restaurantele chinezeşti, unde printre specialităţile zonei cea mai populară este un preparat din raţă afumată. Spre partea de nord a insulei se află Central Park. Aveţi posibilitatea unei plimbări romantice cu trăsura sau să vizitaţi grădina zoologică, ori să luaţi prânzul într-unul din restaurantele cu specific american situate la intrarea principală. În sud, pe malul Oceanului Atlantic, clădirile din sticlă şi oţel compun districtul financiar. Wall Street, paradisul brokerilor, este strada cea mai celebră din lumea finanţelor. Din Wall Street, pe jos, ajungeţi în câteva minute în Battery Park, de unde puteţi admira Statuia Libertăţii. O plimbare cu feribotul până în Insula Libertăţii, unde tronează statuia-simbol a lumii libere, realizată de sculptorul francez Frederic Bartholdi în 1886, costă 20 de dolari.
De la dispariţia dinozaurilor la monedele din istoria umanităţii
Unul dintre cele mai spectaculoase muzee din lume este American Museum of Natural History. Cu numai patru dolari, cât costă biletul de intrare, puteţi vedea un spectacol unic ce reproduce naşterea omenirii sau dispariţia dinozaurilor. Muzeul Istoriei Naturii este situat chiar la intrare în Central Park. Pe cealaltă latură a parcului, pe celebra Fifth Avenue, puteţi vizita renumitul muzeu de artă Metropolitan, care adăposteşte lucrări de referinţă ale marilor pictori ai umanităţii. Un bilet de intrare la "Luvrul American" costă numai opt dolari. Recent, din noiembrie, la New York puteţi vizita şi Madame Tussaud's Wax Museum, varianta americană a faimosului muzeu al figurilor de ceară. "Clona" celebrului muzeu este în "inima" insulei Manhattan: Time Square, intersecţia străzilor 42 şi 8. Acestea sunt doar câteva locaţii din cele peste 100 de muzee deschise la New York City. În funcţie de timpul alocat şi de hobby, vă puteţi alege ce să vizitaţi. Ofertă există pentru toate preferinţele, chiar şi cele mai particulare: dacă, de exemplu, sunteţi un numismat pasionat, nu trebuie să rataţi American Numismatic Society, situat pe Broadway: cel mai mare muzeu de profil din lume expune zilnic 750.000 de monede.
Teatre celebre şi restaurante de lux
Singura stradă strâmbă din Manhattan, celebra arteră Broadway, care traversează insula din Harlem până în Battery Park, este una dintre cele mai animate. Sute de săli de teatru funcţionează pe Broadway, preţul unui bilet variază de la 30 la 100 de dolari. Spectacolele-eveniment sunt anunţate pe panouri publicitare afişate stradal sau pe autobuze. Dar teatrul de pe Broadway înseamnă în primul rând spectacol muzical. Una dintre cele mai celebre locaţii este Majestic Theatre, situat pe strada 44, în centrul Manhattan. Restaurantele de lux sunt prezente la tot pasul. "Club 21" sau "Peter Luger's Steak House" sunt doar două exemple unde, dacă mergeţi seara şi aveţi norocul să găsiţi locuri libere, să nu vă mire că la masa vecină mănâncă Al Pacino. Evident că preţurile sunt pe măsură: o cină modestă costă minimum 100 de dolari. Dacă vă place jazz-ul nu trebuie să rataţi o seară la Cotton Club, localul din Harlem unde s-a scris istoria "muzicii negre". În Manhattan funcţionează zeci de localuri de noapte, însă preţurile sunt exorbitante. Încercaţi să rezervaţi din timp locul la restaurant sau club, măcar cu o zi înainte, ca să aveţi garanţia unei mese libere.
CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI
Cum aterizaţi, cereţi la orice ghişeu de informaţii harta oraşului. Veţi primi gratuit mai multe ghiduri, de la cel pentru transportul în comun până la broşuri cu obiective turistice.
Planificaţi-vă excursia din timp, pentru a reduce costurile şi a avea o organizare cât mai bună. Puteţi rezerva înainte de plecare bilete la spectacole sau muzee prin internet, pentru a fi asiguraţi.
Nu mergeţi noaptea în cartierele rău-famate ale oraşului, de exemplu Harlem sau Jamaica Station. Riscaţi să rămâneţi fără bani şi bijuterii.
Folosiţi taxiul pentru deplasări urgente. Tariful este de doi dolari pe km, pornirea doi dolari.
NU RATAŢI !
Nu trebuie să rataţi un tur al oraşului. Cea mai ieftină variantă este cu autobuzul - un bilet costă 20 de dolari, cel mai ieftin.
Pentru buzunarele foarte largi există şi o ofertă de a vedea oraşul din aer - cu elicopterul. Operatorii care organizează "sightseeingtours" au oferte variate, de la un pachet minim care cuprinde zonele cele mai populare din Manhattan până la excursii extinse, care includ şi vizite în cartiere celebre precum Brooklyn, Queens sau Long Island City. Foarte spectaculoase sunt podurile care leagă insula Manhattan de continent: podul Brooklyn, Manhattan, Williamsburg, Queensboro sau Broadway.
SHOPPING
Toate marile case de modă, parfumerii sau bijuterii au măcar un magazin deschis la New York. Însă preţurile sunt pe măsura calităţii produselor de lux scoase la vânzare. Nu rentează să cumpăraţi haine sau parfumuri, pentru că sunt mult mai scumpe decât în Europa. În schimb, găsiţi produse electronice foarte ieftine, chiar la jumătate de preţ faţă de România.