METEO Ploile au pus monopol pe cea mai mare parte a ţării. A fost emisă o nouă atenţionare de ploi şi vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă atenţionare de ploi şi vânt a fost emisă de meteorologi şi este valabilă pentru toată ţara, până vineri la ora 10.00. În plus, hidrologii au emis un cod galben care vizează afluenţii Crişului Alb, ai Arieşului, Oltului şi Argeşului. Mai mult, până joi la ora 18.30, patru judeţe se află sub cod galben de vânt.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi o nouă atenţionare de ploi şi vânt, valabilă de joi de la ora 12.00, până vineri la ora 10.00. 

În intervalul menţionat, în Dobrogea, sudul Moldovei, estul Munteniei, Transilvania şi Maramureş va ploua şi se vor cumula local 15 litri pe metru pătrat şi izolat 20 de litri pe metru pătrat. 

În regiunile sud-estice şi în zona de munte, vântul va avea intensificări cu viteze de 45-50 de kilometri pe oră.

Pe crestele Carpaţilor Meridionali şi Munţilor Banatului se vor depăşi la rafală 80-90 de kilometri pe oră şi trecător va mai ninge slab.

În plus, a fost emisă o avertizare de cod galben de vânt, valabilă până la ora 18.30, pentru judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Buzău şi Brăila. Vântul va atinge şi depăşi local la rafală 60-70 de kilometri pe oră.


Potrivit avertizării emise de meteorologi, care a intrat în vigoare de miercuri, de la ora 14.00, sunt vizate arii extinse din Banat, Crişana, Oltenia, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, precum şi o mare parte din Muntenia. Cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Mai mult, în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali va cădea lapoviţă şi ninsoare.

În toate regiunile vizate de codul galben de ploi, la neajunsurile provocate de precipitaţii se adaugă şi vântul, care va sufla cu putere, îndeosebi în vestul, în sudul ţării, precum şi la munte, acolo unde va atinge viteze de până la 70 de kilometri pe oră.

În acelaşi interval, vântul se va intensifica treptat îndeosebi în vestul, sudul teritoriului şi în zona montană şi va atinge la rafală 45-50 de kilometri pe oră, iar pe arii restrânse 70 de kilometri pe oră. 

HARTA COD GALBEN

Cod galben de inundaţii

Codului galben de precipitaţii i se adaugă şi o atenţionare din partea hidrologilor. Ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ, se instituie cod galben pe râurile din bazinele hidrografice superioare ale Crişului Alb (judeţele Hunedoara şi Arad) şi Arieşului (judeţul Alba) până astăzi la ora 20.00.

De un cod galben emis sunt vizate şi judeţele Vâlcea şi Gorj pentru afluenţii Oltului mijlociu şi inferior, precum şi judeţul Argeş pentru afluenţii Argeşului superior.

În aceste zone se aşteaptă scurgeri importante pe versanţi şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

În Capitală se circulă greu pe mai multe străzi

Circulaţia pe mai multe străzi şi la intrările în Capitală se desfăşoară îngreunat, joi dimineaţă, iar în mai multe zone s-au produs tamponări, din cauza ploii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al al Brigăzii Rutiere Andrei Codău, în mai multe zone din Capitală, în special pe arterele principale, se circulă foarte greu, astfel că toate echipajele Brigăzii Rutiere aflate la serviciu sunt pe stradă.

Andrei Codău a precizat că pe aproape toate străzile Capitalei este aglomeraţie în trafic, dar cel mai dificil se circulă în centrul oraşulu, astfel că mai multe echipe de poliţişti au fost concentrate în această zonă.

În zona Băneasa s-a produs un accident, în jurul orei 7.30, după ce un şofer a lovit cu maşina separatoarele de drum şi s-a răsturnat, acesta nefiind rănit.

De asemenea, mai multe tamponări au avut loc joi dimineaţă, însă birourile de constatare a accidentelor uşoare nu s-au aglomerat, întrucât şoferii au ales să rezolve pe care amiabilă aceste problemele, a mai spus Codău.

Judeţul Argeş, afectat de ploi

Din cauza ploilor care au căzut în ultimele ore, mai multe străzi, case şi magazine din Piteşti au fost inundate, iar zeci de maşini au fost luate de ape. Două persoane au fost evacuate din casă cu ajutorul bărcilor de la pompieri. De asemenea, mai multe localităţi din judeţul Argeş au fost inundate.

Furtuna a pus la pământ copaci, iar pentru a salva mai mulţi oameni din casele pline cu apă pompierii au adus barca. Cel puţin şase localităţi din Argeş au fost serios afectate de ploaia care a căzut necontenit încă de aseară. Cele mai multe apeluri la 112, prin care oamenii cereau ajutor pentru că şuvoaiele de apă au intrat peste ei în case, s-au primit din oraşele Piteşti, Curtea de Argeş şi Costeşti. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite