Meseriaşii porumbeilor
0Nume mari în ale columbofiliei, la Bucureşti Olandezul Gerard Koopman, cel mai mare columbofil din lume, conaţionalul său, Marcel Sangers, campion european şi mondial în sportul
Nume mari în ale columbofiliei, la Bucureşti
Olandezul Gerard Koopman, cel mai mare columbofil din lume, conaţionalul său, Marcel Sangers, campion european şi mondial în sportul columbofil, şi belgianul Nikolaas Gyselbrecht, fondatorul celui mai mare site de licitaţii de porumbei, www.pipa.be, s-au aflat, ieri, în capitala României, ca să inaugureze o crescătorie de porumbei voiajori sportivi, pusă pe picioare de românii Marcel Nicolaescu şi Adi Ursuleţ.
Din cei 450 de porumbei ai crescătoriei, două nume se evidenţiază în mod deosebit, prin arborele genealogic şi prin sumele plătite pentru achiziţionarea lor: Amore's Dirk şi Amira, care au costat 20.000, respectiv 19.000 de euro.
Un porumbel voiajor poate să parcurgă între 1.000 şi 1.900 de metri/minut. Au existat cazuri în care pentru un porumbel participant în competiţii s-au plătit şi 300.000 de euro. Sunt ţări în care ambulanţele sunt dotate şi cu porumbei voiajori: o dată ajunşi la locul unui accident, pacientului i se recoltează sânge, sângele e pus într-o fiolă, fiola este legată de piciorul porumbelului, care zboară la spital şi ajunge înaintea ambulanţei, astfel că la sosirea maşinilor de Salvare există deja date clare despre starea rănitului. Iată numai câteva dintre detaliile de culise povestite de columbofilii prezenţi la deschiderea crescătoriei de porumbei voiajori sportivi din Capitală.
Creştea porumbei pe ascuns
Chiar dacă în anii "epocii de aur" n-aveai acasă calculator sau mp3 player, îţi găseai tu o îndeletnicire care să-ţi facă viaţa mai frumoasă. Unii creşteau iepuri, alţii aveau grijă ca de ochii din cap de unicul peşte din acvariu, iar altora le plăcea enorm să urmărească zborul porumbeilor.
Din ultima categorie făcea parte şi Marcel Nicolaescu. Copil pe-atunci, îşi creştea porumbeii pe ascuns, în podul casei, care nu cumva să-l prindă tatăl, căruia ocupaţia fiului nu-i prea plăcea. Dacă-n copilărie n-avea decât vreo 10-15 porumbei, omul de afaceri s-a hotărât în 2005 să revină la pasiunea lui şi şi-a cumpărat 100 de porumbei, de la cei mai cunoscuţi columbofili din România.
Surprinzător lucru pentru un începător în ale columbofiliei, porumbeii lui au obţinut premii încă de la primele participări. "Colecţia" lui Marcel Nicolaescu s-a îmbogăţit pe parcursul anilor, s-au înmulţit şi premiile, aşa că decizia de a înfiinţa o crescătorie în toată regula a venit de la sine.
De ea se ocupă asociatul său, Adi Ursuleţ, care ştie în detaliu povestea porumbeilor: "Avem aici în jur de 450 de porumbei: 150 de porumbei tineri, născuţi anul acesta, 120 de porumbei importaţi din Belgia şi Olanda, numai pentru reproducere, cei mai scumpi dintre toţi, iar restul, porumbei maturi, în vârstă de peste un an, participanţi la competiţii".
Porumbei de 20.000 de euro
Nikolaas Gyselbrecht se vâră şi el în discuţie. E unul dintre oaspeţii de seamă prezenţi la inaugurarea crescătoriei. N-are decât 26 de ani, dar a pus pe picioare cel mai mare site de licitaţii de porumbei voiajori, www.pipa.be, unde PiPa înseamnă Pigeon Paradise (Paradisul Porumbeilor).
Prin el şi prin site-ul care-i aparţine, colecţia Nicolaescu-Adi s-a îmbogăţit cu exponate de seamă. "Amore's Dirk a costat 20.000 de euro. E unul dintre cei mai scumpi porumbei pe care i-am vândut, a mai fost un american care a licitat pentru un porumbel 22.000 de euro. Amore's Dirk a fost atât de scump, pentru că este fiul unui porumbel renumit, Kleine Dirk, cu porumbiţa Amore. Şi Amira, fiica lui Kleine Dirk, a fost scumpă, a costat 19.000 de euro.
Estimez că domnul Nicolaescu a investit cel puţin 300.000 de euro în porumbeii de aici". Tânărul belgian oferă şi el amănunte din culisele licitaţiilor de porumbei: "Pe parcursul anului trecut, am licitat 753 de porumbei voiajori, iar preţul mediu a fost de 1.800 de euro.
Cei mai mulţi cumpărători sunt din China şi Taiwan, în jur de 75%, acolo e o adevărată afacere, se pariază pe porumbei... De regulă, noi organizăm licitaţii pentru porumbei din Belgia şi Olanda, ţări cu tradiţie în creşterea porumbeilor voiajori, dar la anul, în februarie, vom licita, în premieră, 10 porumbei provenind din România, din această crescătorie".
"Îmi doresc oficializarea sportului columbofil în România"
Dacă priveşti astăzi crescătoria din Bucureşti, îţi vine greu să crezi că în 2005 nu erau aici decât două boxe pricăjite cu câţiva porumbei. Şi-ţi vine greu să crezi că-n numai şase luni au început să obţină rezultate importante în competiţiile naţionale. "Îmi doresc oficializarea sportului columbofil, vreau să fie recunoscut
de Agenţia Naţională pentru Sport", a declarat, ieri, Marcel Nicolaescu.
Gerard Koopman, la Bucureşti
Se spune despre Gerard Koopman că e cel mai mare columbofil la nivel mondial, date fiind performanţele obţinute pe parcursul anilor, dată fiind îndelungata istorie cât priveşte creşterea porumbeilor într-o ţară cu tradiţie, cum este Olanda. Tatăl său, Cornelis Koopman, s-a apucat de treaba asta în 1927, iar Gerard a dus mai departe, cu succes, afacerea familiei.
Dacă porumbelul pe care-l cumperi poartă marca "C&G Koopman", poţi fi sigur că ai făcut o investiţie bună. La Bucureşti, Koopman s-a arătat încântat de înfăţişarea crescătoriei, după cum s-a arătat dispus să le împărtăşească pasionaţilor români din experienţa sa în ale columbofiliei.
Din Olanda a venit şi Marcel Sangers, unul dintre columbofilii "pe val" în ţara sa de origine, "care cultivă linii de porumbei foarte, foarte bune". "Am văzut în crescătoria de aici porumbei care pot concura oriunde în Europa", a precizat Sangers.
Cei trei oaspeţi de seamă, Gerard Koopman, Marcel Sangers şi Nikolaas Gyselbrecht, au tăiat, alături de proprietarii crescătoriei, panglica inaugurală.