Medicii avertizează că situaţia se poate agrava: „Avem la dispoziţie mijloacele de a opri pandemia, dacă nu le folosim poate să fie şi mai rău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Medici, specialişti şi cercetători au răspuns la cele mai importante întrebări despre vaccinare şi au oferit informaţii şi explicaţii în privinţa imunizării, la „Maratonul Informării" despre COVID-19. Evenimentul transmis online a avut loc la Biblioteca Naţională din Capitală.

Managerul Spitalului Matei Balş a fost întrebat dacă situaţia pandemie poate fi mai gravă de atât în condiţiile în care există vaccinul. 

„Da, se poate şi mai rău. Avem la dispoziţie mijloacele de a opri pandemia, dacă le folosim va fi bine, dacă nu le folosim poate să fie şi mai rău. Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supravieţui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supravieţuiască", a spus Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului Matei Balş.

Medicul Cătălin Apostolescu spune că ar fi nevoie de o schimbare a legislaţiei în România. De asemenea, Apostolescul a vorbit şi de cadrele medicale care îşi iau adeverinţe pentru a nu intra în gărzi la Secţia de COVID.  

„Dacă acum ar izbucni război România - Bulgaria soldaţii ar spune că au program până la 8 şi dacă vrem să lupte după ora 8 va trebui să le plătim orele suplimentare?", a spus acesta.

„Haideţi să corelăm scăderea vaccinării cu ce s-a întâmplat în Parlament, a eşuat votul pe certificatul verde astăzi, când aveam peste 100.000 de vaccinaţi, a două zi am coborât la 50 şi ceva de mii şi a treia zi după 40 de mii. Înseamnă că o parte din populaţie se vaccina că era implementat certificatul verde. Când au văzut că certificatul verde nu se mai implementează nu s-au mai vaccinat. Aici e categoria populaţiei tinere care consideră că nu-i afectează pe ei prea mult”, a spus Raed Arafat, şeful DSU.

Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic cardiolog a vorbit despre efectele vaccinului asupra unei persoane care suferă de boli cardiovasculare serioase: „Efectul vaccinului este unul favorabil, adică îl protejează de complicaţii. Acestea este motivul pentru care în toate ţările vaccinarea a început cu aceste persoane, cu risc foarte crescut."

„Un copil de 15 ani, fotbalist, a venit după COVID şi capacitatea lui pulmonară era de 50%. Aia e realitatea zdrobitoare în care a venit părintele cu el: «Ce fac?». «V-aţi vaccinat?». «Nu». «De ce?». «Păi mi-a fost teamă, că dacă o să păţim ceva de la vaccin?»

Uite preţul! Preţul era acel copil căruia i-ai distrus visul! Copilul se uită disperat la mine când i-am spus: o perioada de timp, între 2-6 luni o să o iei progresiv, o să facem exerciţii de respiraţie, o să mergi la salina, mergem la pneumolog, facem, vedem ce e cu ţine. Asta e realitatea! Dincolo de tot ce povestim noi aici, dimensiunea umană a suferinţei este zdrobitoare!", a declarat medicul de familie Valeria Herdea, în cadrul aceleaşi discuţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite