Marcel Vela: Nu vreau să transmitem că urmează o nouă stare de urgenţă. Sunt locuri la ATI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto Inquam Photos/ Octav Ganea

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, luni, că revenirea la starea de ugenţă nu este o opţiune luată în calcul de autorităţi în acest moment, adăugând că în prezent sunt suficiente locuri la terapie intensivă.

„Am fost sambătă la Timişoara, am vorbit cu doctrul Musta. Nu mai au locuri acolo la ATI, aşa că am dus o unitate mobilă. Aceasta este realitatea. Discutaţi cu familii care au pierdut oameni. Acestea sunt drame, care se petrec între noi. Noi, ca să nu ajungem la drame şi la decese, vedeţi că virusul nu distinge între femei şi bărbaţi sau suporteri PNL sau PSD, depinde de noi cum ne apărăm. Nu ştiu cine v-a spus, sunt locuri la ATI. Virusul este invizibil şi deosebit de agresiv”, a declarat  Vela.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat şi el că există situaţii punctuale în care nu sunt locuri la secţiile de terapie intensivă.

„Când spunem că nu sunt locuri la ATI Bucureşti înseamnă că spitalele Covid la Bucureşti nu au locuri la ATI. Când Timişoara spune că nu are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI. Plus, una e situaţia din starea de urgenţă, una e situaţia de acum. În starea de urgenţă am avut medici detaşaţi, medici care au lucrat în alte spitale ca să sprijine structura Covid, o parte din ei s-au întors la locul de muncă. Deci există locuri dacă începem să ducem fiecare bolnav şi să-l trimitem în celălalt capăt al ţării”, a afirmat Arafat.

Întrebat de creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus din Bucuresti, ministrul e declarat că evoluţia este firească. 

"Este o evoluţie firească. Bucureştiul este cea mai mare aglomerare urbană din România. La suta de mii de locuitori, Bucureştiul nu este pe locul 1 la nivel naţional. (...) Nu vreau să transmitem că urmează o stare de urgenţă, pentru că eu am încredere în populaţie, că suntem responsabili şi că vom trece cu bine şi peste această provocare ", a declarat ministrul de Interne.

Totodată, Vela a precizat că a participat la discuţia cu reprezentanţii din HoReCa, afirmând că trebuie găsită limita între dorinţa operatorilor de a face business şi pericolul de a creşte numărul de cazuri din anumite zone.”În astfel de cazuri se va ajunge la carantinarea zonei şi va pierde şi turistul şi operatorul economici Sunt operatori economici conştienţi, responsabili, dar există şi un caz de un club care funcţiona la demisol, fără respectarea regulilor”, a adăugat Vela. 

Ministrul de Interne a dat asigurări că toate deciziile se iau după "o analiză pertinentă" facută de specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite