Iarna blochează traficul rutier și feroviar și suspendă cursurile în școlile din mai multe județe. Lista drumurilor închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea rea afectează circulația rutieră în mai multe județe din Moldova, unde drumuri județene și naționale sunt închise din cauza viscolului. Școlile din opt județe sunt de asemenea închise marți. Harta interactivă cu drumurile închise sau cu probleme poate fi văzută pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)

Mai multe drumuri din Moldova sunt închise FOTO: Arhivă
Mai multe drumuri din Moldova sunt închise FOTO: Arhivă

UPDATE ora 11.10: Traficul feroviar de călători se desfășoară în continuare conform condițiilor de iarnă. În stațiile Vârciorova și Pașcani circulația este îngreunată în zona macazelor din cauza gerului, iar pe distanța Sihlea – Râmnicu Sărat șina este ruptă și se circulă pilotat.

Mai multe trenuri înregistrează întârzieri și, în funcție de evoluția fenomenelor meteo și a condițiilor de circulație, pe raza regionalelor Galați și Iași, pot interveni restricționări temporare ale circulației trenurilor pe anumite intervale de stații și în următoarele ore, traficul de pasageri fiind preluat de celelalte garnituri din graficele de circulație.

UPDATE ora 11.05: Meteorologii au emis, marți, un cod galben de vânt puternic în sudul Moldovei, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei. De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de ger pentru toată țara, minimele termice ajungâng până la -21, -20 de grade în estul Transilvaniei. Codul galben de vânt va fi valabil marți, până la ora 23.00, în Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța.

UPDATE: ora, 10.50: Inspectoratul Școlar Vrancea a anunțat în urmă cu puțin timp că în Vrancea sunt închise mai multe școli. Este vorba despre Școala Căiata-51 elevi; Sc. Bogza-112; Sc.Voetin -132Sc.Ciușlea- 30; Sc.Răchitosu 14, Gr.Ciușlea 125, Școala din Bălești (159 elevi) și Școala Homocea-138 de elevi.

”Am recomandat Unităților școlare că acolo unde sunt situații punctuale de absențe să folosească sistemul hibrid, prin hotărâre CA la nivel de școală”, potrivit inspectorului general școlar Dana Marchitan.

UPDATE, ora 10.40. Chiar dacă s-a intervenit pe drumurile naționale și județene, viscolul a creat probleme autorităților locale din nordul, sudul și estul județului Bacău, unde viscolul a făcut troiene.

În momentul de față, se circulă în condiții de iarnă dar nu există drumuri sau sectoare de drum blocate.

„În intervalul 8 ianuarie (ora 19.00) - 9 ianuarie (ora 05.00), lucrătorii SDN Bacău au intervenit cu 42 de autoutilaje pe principalele sectoare de drum național din județ. La acest moment se circulă în condiții de iarnă. Nu există drumuri sau sectoare de drum blocate”, a precizat prefectul Lucian Bogdănel, care a transmis o informare asupra situației drumurilor nționale.  

UPDATE, ora 10.20: Două drumuri județene au fost închise, iar pe un drum național se circulă cu restricții de tonaj în județul Botoșani. Timp de 48 de ore a nins susținut și au apărut problemele mai ales pe drumurile județene și comunale. Mai mulți șoferi au rămas înzăpeziți, inclusiv o ambulanță cu un pacient. 

Cele mai afectate au fost drumurile județene, mai ales cele care străbat zonele de șes, puternic lovite de viscolul care împrăștia zăpada pe carosabil. Este vorba în special despre DJ 208 H, către Cerbu-Copălău, dar și DJ 282 B, prin Prăjeni. Probleme au fost și la Sulița, Bucecea-Hânțești,Havârna-Dorohoi, Bodeasa, Baisa sau Rogojești.

UPDATE:, ora 9.40:  Cursurile sunt suspendate marţi în toate unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, dar şi în mai multe şcoli din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Galaţi, Neamţ şi Suceava, a informat Ministerul Educaţiei.

UPDATE, ora 9.00: Un autocar cu 47 de persoane a ieşit în afara părţii carosabile, marţi dimineaţa, la Doaga, din cauza viscolului şi vizibilităţii reduse, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

"Poliţiştii rutieri au intervenit în această dimineaţă în apropiere de localitatea Doaga, unde un autocar cu 47 de persoane a părăsit partea carosabilă. Nicio persoană nu a suferit leziuni, toţi pasagerii fiind preluaţi. La acest moment se încearcă tractarea acestuia", a precizat IPJ Vrancea.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, călătorii şi şoferul au fost transportaţi cu un microbuz al ISU la staţia Peco de la Tişiţa, până la repunerea autocarului pe carosabil.

Judeţul Vrancea se află sub cod galben de vreme rea. Din cauza viscolului puternic, a ninsorii şi a vizibilităţii scăzute, pentru siguranţa conducătorilor auto, este închisă temporar circulaţia pe DJ 204 D Focşani - Suraia, DJ 205 H DN2 - Păuneşti, DJ 204 E DN2 - Panciu, DJ 205E DN2 - Ţifeşti şi DJ 204E DN2 - Mărăşeşti.

UPDATE, ora 8.30: Codul galben de viscol și ninsoare continuă să facă probleme în județul Galați. Zeci de mașini au rămas blocate, în timpul nopții, din cauza zăpezii adusă de pe câmp de viscolul puternic.

Utilajele de deszăpezire acționează fără oprire pe drumurile din județul Galați cu sărărițe, încărcătoare frontale și autogredere. În timpul nopții a nins viscolit, astfel că pe multe porțiuni de drum s-a intervenit de mai multe ori pentru înlăturarea zăpezii de pe partea carosabilă. S-au împrăștiat peste 200 de tone de material antiderapant.

Potrivit ISU Galați,  în timpul nopții au fost semnalate mai multe incidente. De exemplu, în localitatea Pleșa, au fost două mașini blocate. Pasagerii au fost sprijiniți de utilajele de deszăpezire să își continue drumul, pentru a ajunge la destinație.

Un alt autoturism, în care se aflau patru persoane, a derapat și a rămas fără combustibil pe DC 72, în zona Coasta Lupei, din comuna Nicorești. Pasagerii au așteptat două ore până au fost preluați de o altă mașină.

În comuna Brăhășești, în timpul nopții, un convoi de 10 mașini a rămas blocat. Oamenii voiau să ajungă la Tecuci și au fost scoși din nămeți de SVSU cu sprijinul echipelor de la Drumuri Județene.

De asemenea, o mașină cu patru persoane (doi copii mici), din Republica Moldova, care venea din Cehia și se îndrepta către Vama Oancea, a rămas blocată. La un moment dat, mașina s-a defectat și a rămas înzăpezită. Cu sprijinul voluntarilor din Valea Mărului, Corni și utilaje de la Drumuri județene, cele patru persoane au fost preluate și au fost găzduite de primarul din comuna Corni.

Pe DN 26, în județul Galați, utilajele acționează de ore bune pentru eliberarea părții carosabile de zăpada adusă de pe câmp de viscolul puternic. Nu sunt drumuri închise, a anunțat ISU Galați. 

Se acționează cu utilaje pe drumurile din Galați FOTO: P. Tudorache
Se acționează cu utilaje pe drumurile din Galați FOTO: P. Tudorache

Județul Galați este sub avertizare de cod galben de ninsori, viscol și depuneri de polei până marți, 9 ianuarie 2024, la ora 10.00. 

UPDATE, ora 8.00. Autorităţile din Vaslui au intervenit pentru a gestiona situaţia, asigurând evacuarea pasagerilor şi începând operaţiunile pentru deblocarea autocarului şi restabilirea circulaţiei rutiere în zonă, scrie Agerpres.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, un microbuz în care se aflau nouă persoane a rămas blocat în zăpadă pe raza comunei Perieni. Persoanele blocate aveau provizii, mijlocul de transport dispunea de carburant, iar în urma coordonării cu Serviciul de Drumuri Naţionale, a fost trimis un utilaj tip freză pentru deblocare. Conducătorul auto vinovat de nerespectarea interdicţiei instituite pe drumul respectiv va fi sancţionat conform prevederilor legale, au precizat reprezentanţii Prefecturii Vaslui.

O gravidă din comuna Pogana a născut la domiciliu, în noaptea de luni spre marţi, asistată de un cadru medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, care a ajuns la caz cu o maşină off-road.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a informat marţi că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost închisă temporar circulaţia pe trei drumuri naţionale din zona Moldovei.

Potrivit sursei citate, unul dintre drumurile naţionale închise în timpul nopţii este DN 29, între localitatea Răchiţi şi oraşul Săveni din judeţul Botoşani.

Aceeaşi măsură a fost impusă şi pe DN 11A, între comuna Podu Turcului din judeţul Bacău şi municipiul Bârlad din judeţul Vaslui.

Cel de-al treilea drum naţional închis este DN 28A, între oraşul Târgu Frumos, municipiul Paşcani şi localitatea Moţca din judeţul Iaşi.

De asemenea, este restricţionată circulaţia vehiculelor de peste 7,5 tone pe DN 15D între municipiul Roman şi limita judeţelor Neamţ şi Vaslui, precum şi pe DN 24B, între oraşul Huşi şi Vama Albiţa, şi pe DN 28 între localitatea Cozia şi Vama Albiţa.

Pentru degajarea drumurilor sunt implicate 243 de autoutilaje, care au împrăştiat aproximativ 2.700 tone de material antiderapant în cursul nopţii de luni spre marţi.

Din cauza viscolului şi a ninsorii abundente, în cursul nopţii de luni spre marţi a fost luată decizia închiderii temporare a circulaţiei pe mai multe drumuri judeţene din Iaşi, măsura fiind impusă de la ora 04,00 până la ora 12,00.

Conform unei informări primite de la Instituţia Prefectului, au fost închise DJ 249 C: DN 24 C - Roşcani, DJ 249: Trifeşti - Hermziu, DJ 248 C: DJ 248 - Mogoşeşti - Hadâmbu, DJ 244 D: DN 24 - Ciorteşti - limita judeţului Vaslui, DJ 249 D: Holboca - Ţuţora - Prisăcani - Grozeşti, DJ 281 A: DN 28 B - Deleni, DJ 282 E: DN 28 - Sineşti.

De asemenea, de luni seara, de la ora 20,30, au fost închise alte patru drumuri judeţene: DJ 248B Vânători - Leţcani, DJ 244F Moşna - Bohotin - Grozeşti, DJ 282D Româneşti - Podu Iloaiei - Mădârjac, DJ 207A limita cu judeţul Neamţ - Storneşti - Bocniţa - Popeşti.

În cursul nopţii de luni spre marţi, 30 de autoutilaje au acţionat pentru degajarea drumurilor naţionale, conform unei informări primite de la Secţia Naţională de Drumuri şi Poduri Iaşi. Au fost împrăştiate 3.750 tone de sare, 400 tone de nisip şi 20 de tone de clorură de calciu.

În cursul nopţii cei de la Secţia Naţională de Drumuri şi Poduri Iaşi au lucrat la degajarea DN28 de la Castelul de Apă, localitatea Strunga, până la intrarea în municipiul Iaşi; a DN 28D din Miroslava, Lunca Cetăţuii şi varianta de ocolire a municipiului Iaşi; DN 24 între localităţile Vânători, Cotu Morii şi Vama Sculeni; DN 28B între oraşul Târgu Frumos, localitatea Frumuşica, până la limita cu municipiul Iaşi; pe DN 28 între localitatea Tomeşti şi Vama Albiţa; pe DN 24 de la limita cu judeţul Vaslui până în localităţile Deleni şi Păun din judeţul Iaşi; pe DN 24C între localităţile Vânători, Popricani şi Tabăra, şi pe DN2, între localităţile Moţca, Cristeşti, până la limita cu judeţul Suceava.

Deszăpezirea a fost îngreunată din cauza vântului care a bătut cu o viteză de 20 - 40 kilometri la oră.

De luni seara, de la ora 21,00, a fost închisă circulaţia vehiculelor mai mari de 7,5 tone, pe sectorul de drum naţional DN 28A, între oraşul Târgu Frumos, municipiul Paşcani şi localitatea Moţca. Măsura a fost luată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, până la încetarea viscolului.

Şi pe DN 28, între localitatea Cozia, judeţul Iaşi, şi Vama Albiţa, judeţul Vaslui, este impusă o restricţie de circulaţie pentru maşinile de mare tonaj, până la încetarea viscolului.

Un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Adjud intervine cu 1 autospecială de primă Intervenție și 1 șenilată pentru evacuarea a 3 persoane răololmase înzăpezite pe DJ204E Panciu - Haret.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a anunțat că DN 23B, km 6+000 – 14+000, Măicănești-Ciorăști, rămâne închis circulației rutiere. Această porțiune a fost închisă luni, la ora 11:00, din cauza viscolului.

Potrivit DRDP Buzău, pe drumurile naționale din Vrancea s-a acționat, până acum, cu 33 de utilaje pentru deszăpezire și s-au împrăștiat 339 de tone de sare. În această dimineață, carosabilul este în continuare umed, cu porțiuni de zăpadă frământată și viscolită. La munte este un strat de circa 1 cm de zăpadă pe carosabil. Ninge slab în județul nostru, iar vizibilitatea este redusă din cauza viscolului. Vântul suflă cu viteze de 50-60 km/h. La primele ore ale dimineții, se înregistrau temperaturi de -7 grade celsius la Focșani, -8 grade la Bârsești și -9 grade la Adjud.

”Recomandăm conducătorilor auto ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze cu privire la restricțiile de trafic ți la condițiile meteorologice de pe traseul pe care urmează să se deplaseze, să circule cu viteza adaptată la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să nu se angajeze în depășirea coloanelor de autovehicule și să permită acțiunea utilajelor de deszăpezire. Reamintim că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă.”, au transmis polițiștii rutieri.

image

Din cauza viscolului puternic, a ninsorii și a vizibilității scăzute, pentru siguranța conducătorilor auto, în Vrancea este închisă temporar circulația pe următoarele drumuri județene:

– DJ 204 D Focșani – Suraia / rută ocolitoare Răstoaca – Vulturu – Vadu Roșca

– DJ 205 H DN2 – Păunești / rută ocolitoare Tișița – Panciu – Păunești

– DJ 204 E DN2 – Panciu / rută ocolitoare Tișița – Panciu

– DJ 205E DN2 – Țifești / rută ocolitoare Tișița – Panciu – Țifești

– DJ 204E DN2 – Mărășești / rută ocolitoare DN2- Strada Republicii

La această oră situația operativă cu intervenția utilajelor de deszăpezire este următoarea:

Zona Nord

Baza Adjud: deszăpezire

Lama 1 – DJ 204 E Haret

Lama 2 – DJ 205 H Păunesti

Lama 5 – DJ 119 J Adjudu vechi

Lama 6 – DJ 241 Tănăsoaia

Tractor 1 – DJ 119 C Ruginești

Baza Centru: Deszăpezire

Lama 7 – DJ 205 D Paltin

Lama 8 – DJ 205 L Vrâncioaia

Lama 11 – DJ 205 E Vizantea Livezi

Lama 10 – DJ205 B Jariștea

Zona Sud

Tractor cu lama DJ205R E85 – Sl. Ciorăști – Jiliște

Lama B201ARB DJ202E Sihlea – Obrejița – Tâmboești – Bordești

Lama B304ARB DJ 204D Biliesti- Focșani (acum staționează din cauza viscolului extrem)

Tractor cu lama DJ205R E85 – Sl. Ciorăști – Jiliște

Pe DN 24 - localitatea Tisița: autocar ieșit în afara părții carosabile, fără persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale, intervine 1 microbuz de la Detașamentul de Pompieri Focșani.

  Ninsorile înseminate și viscolul au generat întreruperea accidentală a traficului feroviat în stația Mărășești și îngreunarea traficului feroviar în zona macazelor, iar trei trenuri sunt oprite, potrivit unei informări a CFR Călători, postată pe site-ul companiei, scrie Agerpres.  

Trenul IR 1665 Bucureşti Nord - Iaşi staţionează în Mărăşeşti, trenul IR 1664 Iaşi - Bucureşti Nord staţionează în staţia General E. Grigorescu, iar garnitura R 7575 Galaţi - Mărăşeşti staţionează în staţia General E. Grigorescu.

Totodată, mai multe trenuri au întârzieri pe raza regionalelor Galaţi şi Iaşi, iar în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice şi a condiţiilor de circulaţie pot interveni restricţionări temporare pe anumite intervale de staţii şi în cursul următoarelor ore, traficul de pasageri fiind preluat de celelalte garnituri din graficele de circulaţie.

„Programul de circulaţie în zonele afectate de vremea nefavorabilă se desfăşoară în funcţie de măsurile operative stabilite şi dispuse de managerul infrastructurii feroviare - CFR SA. În funcţie de evoluţia fenomenelor atmosferice, sunt posibile şi alte decalări ale orariilor trenurilor. CFR Călători este în permanent contact cu managerul infrastructurii feroviare, CFR SA, pentru rezolvarea operativă a tuturor problemelor, astfel încât toate trenurile şi călătorii să ajungă la destinaţie în siguranţă”, precizează compania. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite