Fiscul execută silit o biserică şi un cimitir din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul paroh Andrei Sicoe, care păstoreşte Biserica "Înălţarea Domnului" şi cimitirul din cartierul braşovean Triaj, s-a trezit cu portăreii la uşă, care au venit să evalueze terenul

Preotul paroh Andrei Sicoe, care păstoreşte Biserica "Înălţarea Domnului" şi cimitirul din cartierul braşovean Triaj, s-a trezit cu portăreii la uşă, care au venit să evalueze terenul bisericii pe care Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Braşov a pus sechestru.

Toată povestea, care frizează absurdul, a apărut din cauză că terenul respectiv aparţine Regionalei de Căi Ferate, care l-a cedat parohiei pentru ridicarea unei biserici şi amenajarea unui cimitir, cu atât mai mult cu cât cartierul din zonă este locuit de foarte mulţi ceferişti.
Parohia din Triaj a fost înfiinţată după revoluţia din 1989. La acea vreme, Regionala a aprobat construirea unei biserici ortodoxe şi a cimitirului pe o suprafaţă de 114.621 mp. În toamna lui '90, parohia cere primăriei emiterea autorizaţiei de construcţie pentru biserică şi cimitir, şi aşa a început înălţarea bisericii. Haosul din administraţie face ca actele pentru autorizaţia de construcţie să fie discutate după cinci ani, când Consiliul local a aprobat, în 28 iulie 1995, parcelele de teren pentru cimitire la nivelul municipiului.
În 2006, conducerea regionalei a decis să doneze terenul parohiei, mai ales că cimitirul s-a umplut la aproximativ 70% din capacitate, iar terenul nu ar mai putea avea o altă destinaţie. În momentul în care preotul a mers la Cartea Funciară să intabuleze terenul, a aflat că nu poate face acest demers pentru că există o ipotecă, din 2003, în favoarea Finanţelor, ipoteca executată tocmai acum, suprafaţa urmând să intre în patrimoniul municipiului. Într-o astfel de ipostază, preotul a primit sarcină de la mitropolitul Streza să angajeze avocat şi să obţină proprietatea terenului în instanţă. De cealaltă parte, primarul George Scripcaru susţine că nu are habar despre acest subiect. El spune că transferul terenului în această speţă presupune o procedură greoaie "că nu ştiu dacă ar merita efortul", pentru că ar trebui realizat un transfer de proprietate între Ministerul Transporturilor şi cel al Administraţiei şi Internelor, ca apoi să fie dat primăriei. Oricum, e greu de crezut ca edilii să dea o altă destinaţie bisericii şi cimitirului din zonă sau să îi schimbe proprietarul

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite