De ce pierd cărțile tot mai mult teren în războiul cu tehnologia. Tinerii, prinși în capcana ecranelor luminoase

0
Publicat:

Cărțile pierd tot mai mult teren în războiul cu tehnologia, iar tinerii sunt cei mai afectați de acest fenomen, arată statisticile. Ecranele luminoase sunt o adevărată capcană, iar cei care pică în această plasă au foarte multe de pierdut, susțin specialiștii.

Dependență de tehnologie SURSĂ Arhiva Adevărul
Dependență de tehnologie SURSĂ Arhiva Adevărul

Un studiu realizat de Salvați Copiii ne arată cât de îngrijorătoare este situația la nivel național.

Cărțile pierd tot mai mult teren în războiul cu tehnologia

Statisticile arată că tot mai mulți tineri și chiar copii din România sunt extrem de atrași de tehnologie. Cifrele oferite de Salvați Copiii indică faptul că persoanele din această categorie dedică tot mai mult timp postărilor de pe rețelele de socializare și nu cărților.

Astfel, 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani utilizează zilnic rețelele de socializare. Totodată, peste jumătate dintre adolescenții țării petrec zilnic între două și trei ore pe telefoanele mobile, navigând pe rețelele de socializare. Un procent de 15% dintre adolescenți stau pe telefoane între patru și șase ore pe zi.

Singurul lucru îmbucurător este că procentul celor care petrec mai mult de șase ore în social media este de doar 4%.

Este o problemă din ce în ce mai pregnantă în ultimiii ani. Statisticile arată că nu sunt afectaţi doar copiii şi tinerii, ci şi persoanele mai în vârstă. Putem spune că pandemia a accelerat acest fenomen. Dacă înainte de pandemie, recomandările erau să se limiteze folosirea dispozitivelor electronice şi a reţelelor de socializare, aceşti câţiva ani au accelerat folosirea lor. Acest lucru se întâmplă pentru că, în această perioadă, totul s-a ţinut online. Aici ne referim inclusiv la muncă, ore sau cursuri online. Chiar dacă, în mare parte, lucrurile au revenit la normal, vedem că multor angajaţi le este greu să se întoarcă la birouri”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru în cadrul Instututului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Monitorizarea timpului petrecut pe telefoane, o soluție

Psihiatrii susțin că ar fi bine ca pe telefoane să existe o aplicație de monitorizare a activității.

Studiile arată că aproape trei sferturi dintre copii şi adolescenţi au un smartphone şi mai bine jumătate declară că au o problema legată de tipul petrecut în faţa ecranelor. În mod clar, utilizarea intensivă afectează la un moment dat. Aici vorbim despre faptul că nu realizăm cât de mult timp petrecem şi cât de imersivă este această tehnologie. Cred că este bine să utilizăm o aplicaţie care monitorizează timpul pierdut în faţa telefoanelor deoarece, de multe ori, se întâmplă să nu ne dăm seama cât de mult timp dedicăm acestui lucru”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite