Clienți misterioși, în azilele și centrele sociale. Constatările lor vor aduce controalele autorităților

0
Publicat:

Așa numiții clienți misterioși vor intra în azilele și centrele sociale, după modificarea legii. În funcție de constatările lor, autoritățile vor decide dacă e cazul să intervină sau nu. Termenul de „client misterios” se referă la falși clienți, care vor vedea detalii despre condițiile din interior.

Clienții misterioși vor viza centrele șiazilele de bătrâni   FOTO Shutterstock
Clienții misterioși vor viza centrele șiazilele de bătrâni FOTO Shutterstock

Clienţii misterioşi vor fi recrutaţi dintre voluntari, iar aceștia  vor trimite rapoarte Agenţiilor de Protecţie Socială.

Modificarea legii mai arată că azilele nu vor mai primi autorizaţii doar după dosarul cu poze, ci doar după verificarea din teren. De asemenea, autorizația provizorie nu se va mai acorda pentru un an, ci doar pentru trei luni.

Conceptul de client misterios este introdus în noua legislație în domeniul asistenței sociale. În baza constatărilor acestora, vor fi inițiate controalele în teren ale inspectorilor.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au inițiat modificarea legislației privind asistența socială din România, după cazurile deosebit de grave descoperite în ultimele luni. Modificările au fost prezentate în primă lectură în timpul ședinței de Guvern de vineri.

Registrul național electronic al beneficiarilor

De asemenea, conform noii legislații, va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale. Astfel, inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Se introduc controalele inopinate pentru ca furnizorii de servicii sociale să respecte drepturile beneficiarilor în permanență, nu doar atunci când sunt în procedura de obținere a acreditării sau a licenței de funcționare. Este introdus conceptul de client misterios. Voluntarii contractați de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială vor putea fi prezenți în aceste centre. În baza constatărilor sunt inițiate controalele în teren ale inspectorilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, citează Observator.

Sancțiuni majorate pentru centrele care funcționează fără licență

Conform acestuia, vor fi introduse sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control.

Doar întreprinderile de economie socială, ONG-urile, cultele recunoscute de lege și instituțiile statului vor mai furniza astfel de servicii. Entitățile înființate în scopul obținerii de profit nu mai pot oferi servicii sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației”, se mai arată în comunicat.

Toate modificările propuse cadrului legislativ din domeniul asistenței sociale au avut în vedere preocupările pentru respectarea și protejarea intereselor persoanelor beneficiare ale acestui sistem, consolidarea rolului inspectorului social, sancționarea exemplară a abaterilor și, nu în ultimul rând, parteneriatul nostru cu societatea civilă”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura - Oprescu.

Proiectul de lege este publicat, începând de vineri, pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite