Ce spune Vasile Bănescu despre taxa pentru înmormântare cerută de preoți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că nu există o aşa-zisă "taxă" oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Precizările făcute miercuri de oficialul Patriarhiei vin ca urmare a apariţiei în spaţiul mediatic a unei "pseudo-ştiri" referitoare la "preoţii care cer bani la înmormântări" şi al cărei "conţinut fals este rupt din contextul unei vechi declaraţii oferite pe tema 'condiţionării slujbei înmormântării de achitarea unei sume'".

"Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiţionare a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o aşa-zisă "taxă" oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta", a declarat Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, Sfântul Sinod a adus, în 2017, precizările necesare privind distincţia dintre "taxe" şi "contribuţiile benevole" oferite de credincioşi pentru funcţionarea unităţilor de cult, conform cărora "taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioşi pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de înmormântare din cimitire".

"Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor", după cum preciza Sfântul Sinod.

Sfântul Sinod a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuţiile benevole ca donaţie din partea familiei pentru întreţinerea bisericii parohiale, cazuri în care preotul trebuie să elibereze chitanţe familiilor care au donat banii respectivi, a arătat Bănescu.

O hotărâre similară anterioară a Sfântului Sinod (din 2012) specifica şi necesara implicare a preoţilor într-un context legat de incinerare: "Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare", după cum a menţionat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite