Ce conține pachetul medical de prevenție 40+

0
Publicat:

Specialiștii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate insistă să-i determine pe românii aflați la vârsta apariției bolilor cronice să-și facă, anual, un control medical, așa cum ar fi normal.

Controalele medicale anuale pot depista din timp apariția bolilor Foto: Shutterstock
Controalele medicale anuale pot depista din timp apariția bolilor Foto: Shutterstock

Controalele medicale periodice făcute la orice vârstă, dar mai ales atunci când există un risc mai mare de apariție a bolilor cronice ar duce la diagnosticarea și tratarea din vreme a multor afecțiuni. Aceasta i-ar scuti pe pacienți de eventuale complicații și tratamente dureroase sau de-a dreptul ineficiente și, în același timp, ar costa statul mai puțini bani.

În Contractul-cadru al medicilor de familie cu CNAS în vigoare este stipulat un pachet preventiv pentru adultul sub 40 de ani, precum și pentru adultul peste 40 de ani, diferența făcându-se prin câteva analize recomandate, a precizat dr. Anca Bălan, medic de familie, vicepreședintele Societății Naționale pentru Medicina Familiei. „Este vorba despre adultul fără risc, sub 40 de ani, în pachetul de prevenție fiind inclus un set de analize și un consult preventiv o dată la 3 ani. La pacientul sub 40 de ani la care se depistează factorul de risc, dar nu este bolnav, se fac consultul și analizele o dată pe an, iar pentru adultul peste 40 de ani, pachetul de prevenție conține consultul și analize anuale. Pachetul de analize este unul standard, de bază, pentru principalele organe ale corpului și care au efect de depistare dacă ceva nu este în regulă. Iar dacă ceva nu este în regulă, deja pacientul respectiv este suspect de o boală și se fac analizele pentru suspiciunea respectivă”, a mai precizat dr. Bălan.

Prevenție primară și nicidecum limitare

Ca urmare a apariției în spațiul public a unor temeri exprimate de unii medici de familie potrivit cărora CNAS ar urmări limitarea accesului la prevenție pentru pacienții peste 40 de ani cu boli cronice, reprezentanții Casei au făcut următoarele precizări: „Începând cu data de 1 iulie 2021, asigurații asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani pot beneficia anual de pachetul de prevenţie acordat de medicul de familie. Prin acest pachet CNAS îşi propune să încurajeze persoanele asigurate de peste 40 de ani, fără semne de boală și fără boli cronice, să meargă o dată pe an la medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate”.

Persoanele asigurate de peste 40 de ani, fără semne de boală, pot primi astfel la nivelul medicului de familie una până la trei consultații preventive de evaluare a riscului de îmbolnăvire. Aceste consultaţii preventive se pot acorda într-un interval maxim de șase luni consecutive: o consultație inițială de evaluare, o consultaţie pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile şi consultație pentru monitorizare/control.

Despre ce analize este vorba

În cadrul consultației inițiale, medicul de familie poate recomanda asiguratului efectuarea unui set de analize medicale pe care laboratoarele le vor efectua indiferent dacă, în momentul solicitării, mai există fonduri disponibile sau nu. În cazul în care plafonul lunar contractat cu casa de asigurări a fost epuizat, furnizorii vor primi sumele pentru aceste investigații, în luna următoare, în baza unui act adițional.

Investigaţiile paraclinice care pot fi recomandate în cadrul pachetului de prevenţie 40+ sunt: hemoleucogramă completă; VSH; glicemie; colesterol seric total; LDL colesterol; creatinina serică; PSA la bărbaţi; TSH şi FT4 la femei.

Referitor la prevenţie, menţionăm faptul că medicul de familie acordă consultații pacienților într-un mod integrativ, ținând cont de toate afecțiunile acute, subacute sau cronice de care suferă pacienții, investigând totodată și factorii de risc pentru apariția altor boli sau agravarea celor existente, realizând atât prevenție primară (preîntâmpină apariția afecțiunilor prin intervenția asupra factorilor de risc), prevenție secundară (depistează precoce boala, înainte de a se manifesta), prevenție terțiară (screeningul complicațiilor cu reducerea agravărilor sau apariției complicațiilor)”, se mai arată în răspunsul Casei.

Persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, care sunt deja depistate cu riscul cardiovascular înalt (hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat tip 2), cu astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă sau boală cronică de rinichi, beneficiază de consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat, care de asemenea cuprinde un set de analize medicale de laborator.

Mai exact, aceştia primesc 3 consultații în primul trimestru de la diagnosticare și încă 2 consultații pentru monitorizare activă a stării lor de sănătate care includ evaluarea controlului bolii, screeningul complicaţiilor, educaţia pacientului, investigaţii paraclinice şi tratament.

Ce se întâmplă cu cei peste 40 de ani, cu boli cronice

Persoanele asigurate care sunt în evidența medicului de familie cu boli cronice beneficiază lunar și de consultații periodice pentru îngrijirea generală a asiguraţilor cu boli cronice pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia asiguratului şi/sau a aparţinătorilor privind îngrijirea şi autoîngrijirea, precizează reprezentanții Casei.

Aceste tipuri de consultații, pentru boli cronice stabilizate, se pot acorda de către medicul de familie inclusiv la distanță, cu transmiterea documentelor necesare pacientului ca urmare a actului medical prin mijloace de comunicare electronică. Aceste consultații se acordă distinct față de consutațiile de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor menționate mai sus.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite