Ce conține broșura de supraviețuire pe timp de război. „În caz de raid aerian...” Cum se gestionează resursele

0
0
Publicat:

Suedia a lansat o broșură destinată cetățenilor, în care sunt învățați cum să supraviețuiască în cazul unui război. Sfaturile sunt universal valabile.

Cum supraviețuim pe timpul războiului/FOTO: Colaj foto The Swedish Civil Contingencies Agency (MSB)
Cum supraviețuim pe timpul războiului/FOTO: Colaj foto The Swedish Civil Contingencies Agency (MSB)

Broșura ne poate învăța să ne gestionăm resursele, cum să ne adăpostim de bombardamente, cum supraviețuim vremii extreme și cum putem să-i ajutăm pe ceilalți la nevoie.

Cum ne adăpostim de bombardamente

„Dacă are loc un raid aerian, trebuie să vă găsiți un adăpost sau alt loc de protecție. Alege-l pe cel mai apropiat. De asemenea, poate fi necesar să evacuați o zonă în cazul unei posibile ofensive militare”, precizează ghidul.

În cazul unui raid aerian, ne putem adăposti sub un pod sau într-un tunel (apropiați de perete), într-un șanț, iar dacă suntem mai norocoși, într-o cameră fără geamuri, beciuri, garaje, stații de metrou, sau în adăposturile de protecție civilă puse la dispoziție de stat.

Cetățenii români pot găsi pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) o hartă interactivă cu toate adăposturile de protecție civilă din țară.

În cazul unui atac nuclear, cele mai bune sunt adăposturile de protecție civilă. 

Cum gestionăm resursele

Hrana și apa

Broșura recomandă să avem la noi cel puțin trei litri de apă pe zi, în principal pentru băut și gătit. Statul poate pune cetățenilor la dispoziție rezervoare publice de apă. De asemenea, este indicat să adunăm cât mai multe recipiente de stocare a apei, cum ar fi găleți sau oale.

„Depozitați apa într-un loc întunecat și răcoros. Verificați dacă apa are gust sau miroase neobișnuit o dată sau de două ori pe an. Schimbați apa atunci când este necesar”, mai informează ghidul.

Dacă tot nu suntem siguri de cât de bună este apa pe care o avem, o putem fierbe. 

De asemenea, sticlele pot fi folosite ca pachete de gheață pentru menținerea proaspătă a hranei dacă se întrerupe curentul electric. Când se topește apa, o putem bea. De recomandat este să nu umplem sticlele până la dop, deoarece se pot crăpa în congelator.

La capitolul hrană, este recomandat să procurăm alimente care pot fi păstrate mult timp, la temperatura camerei și sățioase și bogate în energie.

„Ai nevoie de alimente sățioase, bogate în energie și care pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei. Obțineți mâncare care poate fi pregătită rapid, necesită foarte puțină apă sau care poate fi consumată imediat”, mai arată broșura

Neperisabile: Cereale, paste, orez, cuș cuș, piure de cartofi, lapte praf, tortilla, pâine prăjită, biscuiți, sare și condimente.

Conserve: Roșii, legume, fructe și preparate gata de consumat.

Bogat în proteine: Carne și pește uscate sau conservate, năut, fasole, linte și brânză într-un tub.

Cu conținut ridicat de grăsimi: Ulei de gătit, pesto, roșii uscate la soare în ulei, tapenada, unt de arahide, nuci si seminte.

Stimulări de energie: Cremă de fructe, dulceață, ciocolată, miere, batoane proteice și fructe uscate.

Băuturi: cafea, ceai, amestec de ciocolată caldă, afine și supă de măceșe, suc sau lapte.

Alimente pentru copii: Formulă pentru sugari, fulgi de ovăz, și mâncare pentru copii.

În cazul în care avem nevoie la toaletă, în scenariul cel mai bun, putem face rost de o toaletă portabilă. Dacă nu reușim, putem folosi saci de gunoi pe care îi putem arunca în anumite puncte speciale. Important este să păstrăm o cât mai bună igienă.

Dacă avem și animale, la fel, facem rost doar de hrană la conservă, deoarece are o perioadă de valabilitate mai mare.

Resursele financiare

Este bine să avem numerar suficient pentru cel puțin o săptămână, dar și bani pe cardurile de cred și debit. Astfel suntem pregătiți diferitele moduri de plată și eventualele situații de urgență.

Alte obiecte pe care e bine să le avem

Ideal ar fi să avem și un aragaz portabil cu butelie sau combustibil, o farmacie la domiciliu, trusă de prim ajutor, chibrituri, Lanternă, deschizător de conserve, combustibil în rezervorul mașinii.

Dacă luăm medicamente pe bază de rețetă, este bine să avem pregătit un stoc pentru o lună.

Ce facem în caz de evacuare

Când suntem puși în situația să evacuăm zona, este bine să avem pregătită dinainte o listă cu lucrurile pe care să le luăm cu noi, pentru a grăbi procesul.

Așadar, acestea sunt lucrurile pe care este important să le luăm cu noi:

1. Mâncare și apă să reziste câteva zile.

2. Act de identitate cu fotografie, card de debit sau de credit și numerar.

3. Medicamente și ajutoare; de exemplu, aparatele auditive.

4. Radio alimentat cu baterii, panouri solare portabile

5. Îmbrăcăminte călduroasă, rezistentă la apă

6. Îmbrăcăminte exterioară și seturi suplimentare de îmbrăcăminte.

7. Articole de toaletă și produse de igienă.

8. Telefon mobil si incarcator.

9. Hartă, busolă.

10. Informații importante scrise pe hârtie; de exemplu, numere de telefon și informații despre asigurări.

Cum facem ne mai apărăm conflict

În timpul războaielor, ne lovim de informații false care pot circula, propagandă pe rețelele sociale, și ne poate afecta la nivel psihic.

Așadar, să fim atenți la conținutul care provoacă o reacție puternică. Distribuim doar informații despre care știm că vin din surse sigure, încercăm să verificăm informațiile din mai multe surse diferite. Și să obținem informații verificate de surse oficiale guvernamentale când s-a întâmplat ceva grav.

La capitolul digital, este bine să avem parole puternice la conturi, nu dăm click pe link-uri despre care credem că sunt suspicioase, și să avem copii de siguranță ale informațiilor importante pe un hard disk extern, o unitate USB sau un serviciu cloud.

Cum ne apărăm de atacurile directe

În cazul în care ne aflăm într-un atac terorist, evacuăm zona, căutăm ascunzătoare și raportăm incidentul autorităților. Dacă o persoană este rănită în urma atacului, întâi mergem într-o zonă sigură, sunăm la numărul unic de urgență și solicităm ajutor. Până să sosească un echipaj, presăm rana sângerândă folosind un tricou, o eșarfă sau articol similar.

Cum gestionăm anxietatea

Anxietatea și atacurile de panică pot apărea atunci când ne aflăm într-un conflict, deoarece nu putem ști niciodată ce ne așteaptă. Este bine să vorbim cu familia sau alți apropiați, să nu ne simțim singuri, să-i ajutăm pe ceilalți să se gestioneze, să ne simțim mai bine, și să avem grijă și de noi, cel mai important lucru.

Dacă știrile ne provoacă anxietate, cel mai bine este să ne restricționăm accesul, dar dacă anxietatea devine severă, indicat este să căutăm ajutor.

Ca să nu speriem nici copiii, este bine să le explicăm situația conflictului fără prea multe detalii care l-ar putea îngrozi. De asemenea, trebuie să îi invităm la această conversație și important este să-i și ascultăm.

Putem găsi activități pe care să le desfășurăm împreună pentru a-i distrage atenția de la ce se întâmplă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite