Cand si cum va recunoaste UE diplomele romanesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul Uniunii Europene se face distinctia intre recunoasterea academica a diplomelor si recunoasterea profesionala, motiv pentru care instrumentele de recunoastere difera in cele doua cazuri.

La nivelul Uniunii Europene se face distinctia intre recunoasterea academica a diplomelor si recunoasterea profesionala, motiv pentru care instrumentele de recunoastere difera in cele doua cazuri. Astfel, recunoasterea academica este recunoasterea unui titlu sau a unei perioade de studiu efectuate in strainatate pentru a permite continuarea studiilor, iar recunoasterea profesionala face posibila exercitarea profesiei intr-o alta tara, membra UE, in baza unei diplome care a fost obtinuta in tara de rezidenta. "Pana in 2007 vor fi create, cu siguranta, premisele recunoasterii diplomelor romanesti la nivelul Uniunii Europene. Toate schimbarile care au loc in aceasta perioada - adoptarea unui sistem de invatamant bazat pe doua cicluri principale, introducerea suplimentului la diploma, armonizarea curriculara etc. - converg in aceasta directie: compatibilizarea sistemului de invatamant cu cel din tarile europene si, implicit, recunoasterea diplomelor si a calificarilor", spune Daniela Garbea, directoarea Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) din Ministerul Educatiei.
Mecanismele de recunoastere academica
Tara noastra are deja aceleasi mecanisme de recunoastere a diplomelor ca si statele membre ale Uniunii Europene: recunoasterea academica se face de catre centrele nationale de recunoastere a diplomelor, avand la baza Conventia de la Lisabona, pe care Romania a semnat-o in 1997 si a ratificat-o in 1999. Asadar, un tanar care a absolvit facultatea in Romania va trebui sa solicite recunoasterea diplomei sale in tara in care doreste sa mearga, de catre centrul de recunoastere si echivalare din tara respectiva. Astfel, contrar unei opinii generale, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor n-are nimic de-a face cu diplomele eliberate de institutiile autohtone, in sarcina sa intrand doar diplomele obtinute in strainatate. Revenind, principiul director al Conventiei de la Lisabona spune ca ,diplomele se recunosc daca nu exista diferente substantiale in format". ,Daca respectivul a facut 11 ani de liceu la el in tara si la noi sunt 12, Conventia ma indreptateste sa nu-i recunosc diploma", spune Daniela Garbea. ,Odata cu 2007, insa, aceste diferente substantiale vor disparea, dat fiind ca tara noastra face pasi importanti in acest sens: Conventia de la Lisabona a promovat suplimentul la diploma, ca instrument de recunoastere, iar noi l-am introdus deja de anul acesta, Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS) functioneaza si la noi, cu cele 60 de credite corespunzatoare unui an de studiu, am introdus aceeasi arhitectura de sistem (3 ani de licenta plus 2 de masterat), facem progrese in ceea de priveste mecanismele de asigurare a calitatii. Asadar, odata ce avem aceste instrumente de recunoastere - promovate de Conventia de la Lisabona si de Declaratia de la Bologna - nu vor mai exista diferentele substantiale in format si se va face recunoasterea automata a diplomelor romanesti", adauga directoarea CNRED.
Doar 40 de profesii reglementate in Romania, recunoscute in UE
Recunoasterea profesionala a diplomelor in Uniunea Europeana este reglementata prin doua tipuri de directive, pe care Romania le-a implementat deja si le aplica, asa ca 2007 ne va gasi pregatiti si din acest punct de vedere. Recunoasterea profesionala se refera, concret, la recunoasterea profesiilor reglementate intr-o tara, prin acestea intelegand ,acele meserii care se pot practica numai in virtutea unor calificari profesionale dovedite de o diploma sau un certificat de studii". Potrivit Legii 200/2004, exista aproximativ 40 de profesii reglementate in Romania care pot fi recunoscute in Uniunea Europeana. Prin Directivele Sectoriale ale Uniunii Europene sunt recunoscute urmatoarele profesii reglementate: medici, medici-dentisti, farmacisti, veterinari, asistenti-medicali, moase, arhitecti. Deja aplicabile la nivel autohton, aceste directive functioneaza in pereche: directive de armonizare curriculara (cand se verifica daca pentru obtinerea diplomei este parcurs un plan de studiu asemanator) si directive care privesc exercitiul profesiei. ,Daca facultatile cu pricina au facut armonizarea curriculara inca din 2003, cand am implementat directivele, aceasta inseamna ca in 2009 diplomele lor vor fi automat recunoscute", a precizat Garbea. Celelalte profesii reglementate intra sub incidenta Directivelor Sistemului General al Uniunii Europene, care prevad ca recunoasterea se face ,de la caz la caz. Daca se incadreaza in directive, se poate vorbi despre recunoasterea automata, daca nu, se primesc masuri compensatorii: teste de aptitudini sau perioade de adaptare", sustine Daniela Garbea.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite