Câciu, despre numirile care au atras suspendarea unor plăți din PNRR: Trebuie reluată procedura pentru 15 companii din energie și transporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, a făcut miercuri o serie de precizări legate de decizia CE de a suspenda parțial plățile din PNRR, din cauza numirilor în companii din energie și neîndeplinirii jalonului privind regimul fiscal al întreprinderilor.

Ministrul Investițiilor, Adrian Câciu
Ministrul Investițiilor a explicat măsurile pe care le va lua România pentru a primi toți banii

Trebuie reluată procedura de numire la 15 companiui din energie. Avem un jalon la microintreprinderi pt diminuarea plafonului de la 500 de mii la 88.500 euro cât este plafonul pentru TVA.

Trebuie să facem o analiză a acestei decizii, să vedem dacă România își poate permite să renunțăm la acest jalon.

Mai avem AMEPIP, acolo deja a fost reluată procedura de numire”, a explicat ministrul Investițiilor, Adrian Câciu.

Acesta a adăugat că „ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de șase luni, nu peste 6 luni, ci în acest termen”.

Amintesc că cererea a fost depusă în 2022, și atunci erau probleme tot la energie. Și atunci a fost suspendată plata parțial, dar s-au încasat banii. Toate lucrurile vor fi clare când scrisoarea va fi publicată pe site-ul CE. Dar noi nu așteptăm, lucrăm”, a adăugat minnistrul.

Acesta a precizat că, la transporturi va fi reluată procedura de numire a directorilor din companiile de stat. „Am văzut ieri o serie de demisii, avem și acel jalon de la Cluj... Acolo unde au fost numiri în trecut, trebuie reluate procedurile. Calea juridică va aparține Guvernului, dar prin Ministerul Energiei. Trebuie să avem această abordare mai bărbătească. Apreciez ce a zis ieri dl Barbu (Metrorex) care și-a dat demisia spunând: N u vrea ca România să piardă bani din PNRR din cauza mea. La transporturi deja se reia procedura. La energie probabil în zilele următoare. După cum vedeți, domnul Grindeanu a rezolvat problema”, a adăugat Câciu.

Am văzut ieri un fost ministru al Energiei că vorbește despre PNRR. Câtă ipocrizie să fie! Tocmai tu să vorbești despre PNRR. Subliniez, dacă România va fi sancționată de CE pentru neîndeplinirea acestor jaloane, trebuie să plătească și cei care au făcut numirile”, a mai spus Câciu.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu (PSD), a spus miercuri, despre sumele care ar putea fi pierdute din PNRR, că la Transporturi e vorba de 79 de milioane de euro, „în rest nu aș confirma aceste sume până nu avem decizia finală a Comisiei Europene”.

„Trei persoane care au funcții în PNL erau în conducerea CA la CNIR si Metrorex. Una la Metrorex si două la CNIR. Toate trei au demisionat deja zilele trecute”, a precizat Sorin Grindeanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite