Autoritatea Sanitară Veterinară începe, de săptămâna viitoare, seria controalelor ocazionate de sărbători, în târguri, pieţe şi unităţi alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că pe 5 decembrie începe controalele la toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor, dar şi la unităţile de vânzare cu amănuntul.

ANSVSA verifică, în perioadele 05 decembrie 2016 - 24 decembrie 2016 şi 24 decembrie 2016 - 08 ianuarie 2017, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum pizzerii, cantine, supermarketuri, cofetării.

Telefonul consumatorului

Tot în această perioadă, Direcţiile Sanitare Veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică în cazul în care consumatorii vor să sesizeze nerespectarea normelor sanitare veterinare. Potrivit ANSVSA, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect în acest sens. De asemenea, instituţiile în cauză vor publica şi locurile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

ANSVSA mai precizează că, din cauza apariţiei unor focare de pestă porcină africană în Republica Moldova şi Ucraina, va lua măsuri pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României, monitorizându-se traseul produselor pe întregul traseu de la ferme/exploataţii către abatoarele autorizate.

Recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare

ANSVSA recomandă achiziţionarea cărnii de proc şi a prduslor preparate din aceasta numai din locuri autorizate şi supravegheată sanitar veterinar. 

„În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau  de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, arată instituţia.

Instituţia a recomandat ca, înainte de sacrificarea porcului, acesta trebuie văzut de un medic veterinar.

„Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii”, arată un comunicat al ANSVSA.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei. 

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite