Agenţia Naţională de Transplant  precizează că e unica instituţie responsabilă pentru transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) precizează că este unica instituţie responsabilă pentru activitatea de transplant şi nu are nicio legătură cu traficul de persoane, însă nu poate împiedica publicarea diverselor anunţuri în presă sau pe diferite platforme online. „Dar, vă asigurăm că niciunul din aceste anunţuri nu şi-a găsit finalitatea în unităţile sanitare acreditate pentru transplant din România”, susţine instituţia.

Agenţia Naţională de Transpant (ANT) face precizări, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, "ca urmare a informaţiile false apărute în spaţiul public, legate de prelevările ilegale de organe".

„Ştirile care pun la îndoială probitatea instituţiei transplantului, fără ca cei care le propagă să aibă dovezi clare în acest sens, nu fac decât să ia şansa la viaţă a unor pacienţi cu boli grave, terminale, care se află pe listele de aşteptare. Totodată, cei care aruncă în spaţiul public astfel de ştiri contribuie din plin la scăderea ratei de donare”, arată ANT.

Instituţia subliniază că, în România, donarea şi transplantul de organe se fac după legislaţia europeană, cu asigurarea unor standarde de calitate şi siguranţă în vederea garantării unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii oamenilor.

„Unica instituţie responsabilă pentru activitatea de transplant este Agenţia Naţională de Transplant, care nu are nicio legătură cu traficul de persoane. De acest fenomen, de care se vorbeşte tot mai mult în ultima perioadă, se ocupă instituţiile abilitate ale statului. Conform atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Transplant şi a misiunii sale, instituţia noastră nu poate împiedica publicarea diverselor anunţuri în presă sau pe diferite platforme online. Dar, vă asigurăm că niciunul din aceste anunţuri nu şi-au găsit finalitatea în unitităţile sanitare acreditate pentru transplant din România”, precizează ANT.

Conform sursei citate, activitatea de transplant este foarte complexă, iar drumul de la donator la primitor implică mai multe etape, care pot fi duse la bun sfârşit doar de către specialişti foarte bine instruiţi în acest domeniu.

ANT arată că, din luna martie a acestui an, activitatea de transplant din România s-a relansat, ajungând la peste 50 de donatori în această perioadă şi având o tendinţă de creştere.

„Nu este de dorit ca în urma unor ştiri false şi negative, aruncate fără responsabilitate în spaţiul public, viaţa oamenilor de pe lista de aşteptare să fie supusă unui stres şi mai mare şi să le fie luată speranţa la o viaţă mai bună. Transplantul înseamnă viaţă”, subliniază reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite