A murit Gerald Ford, cel mai longeviv fost preşedinte al Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte american Gerald Ford (foto) a decedat ieri la domiciliul său din Rancho Mirage (California). El a doborât luna trecută recordul de cel mai longeviv fost şef de stat al SUA,

Fostul preşedinte american Gerald Ford (foto) a decedat ieri la domiciliul său din Rancho Mirage (California). El a doborât luna trecută recordul de cel mai longeviv fost şef de stat al SUA, deţinut de Ronald Reagan, de 93 de ani şi 121 de zile. A fost, în acelaşi timp, singurul locatar al Casei Albe care nu şi-a câştigat locul în urma unor alegeri.
Ford a ajuns preşedinte aproape accidental, după o îndelungată carieră de congresmen. În octombrie 1973 a fost desemnat să-i succeadă vicepreşedintelui Spiro Agnew, constrâns să demisioneze. Ulterior, tot o demisie, cea a preşedintelui Nixon, după scandalul Watergate, l-a propulsat pe cea mai înaltă poziţie din stat.
Era ultimul membru în viaţă al Comisiei Warren
Ford era şi ultimul membru în viaţă al Comisiei Warren, cea care a investigat asasinarea preşedintelui John F. Kennedy. În scurtul său mandat a fost de două ori vizat de tentative de asasinat. Criticii i-au ridiculizat stângăciile, reliefate prin declaraţii de genul "nu poţi păşi şi mesteca gumă în acelaşi timp". O altă greşeală majoră a fost cea din timpul unei dezbateri televizate din 1976, când a declarat că "nu există nicio dominaţie sovietică asupra Europei de Est".
Liderul american l-a primit pe Ceauşescu la Casa Albă
La 11 iunie 1975, Ceauşescu a fost primit de Gerald Ford la Casa Albă. Întâlnirea a fost mai puţin mediatizată, dar liderul american a folosit ocazia să insiste ca România să-şi îmbunătăţească politicile de emigrare. Şase săptamâni mai târziu, Congresul aproba clauza Jackson-Vanik pentru România.
La 2 august 1975, la întoarcerea din Finlanda, unde semnase Acordul de la Helsinki, preşedintele Ford s-a oprit la Bucureşti. Ziua următoare, cei doi preşedinţi se întâlneau la Sinaia. (Viorica Marin)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite