VIDEO Numărul spermatozoizilor, redus cu ultrasunete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitor, va fi disponibilă pentru bărbaţi o metodă contraceptivă neinvazivă: utilizarea ultrasunetelor. Cel puţin aşa reiese din studiile preliminarii realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carolina de Nord.

Intervenţia este neinvazivă şi constă în administrarea, timp de 15 minute, a ultrasunetelor, pentru reducerea semnificativă a numărului de spermatozoizi eliberaţi de testicule, precum şi a celulelor care îi produc. Potrivit specialiştilor americani, ar fi nevoie de două şedinţe de ultrasunete pentru a provoca infertilitatea masculină.

Citeşte şi:
Pilula contraceptivă ar putea salva viaţa călugăriţelor

Contraceptivele hormonale dublează riscul de infectare cu HIV

Efectul este temporar

Primele menţiuni cu privire la utilizarea ultrasunetelor ca metodă de contracepţie masculină au fost înregistrate în anii '70, însă în prezent cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord încearcă să descopere o aplicaţie a acestei tehnici. Studiul american a fost realizat, deocamdată pe şoareci de laborator, dar rezultatele au fost promiţătoare şi urmează mai multe cercetări pe oameni pentru confirmarea lor.
Potrivit medicului James Tsuruta, coordonatorul studiului, încă nu s-a putut stabili cât timp este eficient acest tratament şi nici dacă sunt necesare şedinţe ulterioare, însă el crede că efectul este temporar. De asemenea, cercetările ulterioare vor trebui să arate dacă realizarea repetată a şedinţelor de ultrasunete nu are şi efecte secundare importante asupra aparatului genital masculin.
Un bărbat cu grad redus de fertilitate este cel cu mai puţin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru, spun medicii, iar metoda cu ultrasunete ar putea reduce acest număr până la mai puţin de 10 milioane de spermatozoizi pe mililitru.

Aşa se văd spermatozoizii la microscop

Alternativă la vasectomie

În prezent, singura metodă de contracepţie masculină este vasectomia, care constă într-o operaţie prin care se blochează (prin eliminare sau prin ligatură) canalul ce transportă spermatozoizi din testicule până la segmentul prostatic al uretrei. Aceasta este o metodă care, în cele mai multe situaţii, este ireversibilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite