VIDEO Ce se poate întâmpla când laşi copilul în maşină chiar şi câteva minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sub 2 ani suferă cel mai mult pe căldură
Copiii sub 2 ani suferă cel mai mult pe căldură

În zilele caniculare, chiar şi câteva minute într-o maşină închisă pot fi fatale pentru copiii mici, avertizează specialiştii. Chiar şi atunci când afară sunt numai 15-20 de grade Celsius, în maşina închisă temperaturile pot ajunge şi la 45 de grade Celsius, dacă stă în soare.


La fiecare zece zile, un copil din SUA moare din cauză că este uitat în maşină la soare. Dar problema nu se limitează la continentul american, ci şi în România se înregistrează, periodic, astfel de evenimente nefericite. De altfel, nu mai devreme de acum o lună, un copil a murit după ce tatăl său l-a uitat în maşină timp de opt ore.

Cei mai vulnerabili la efectele devastatoare ale căldurii sunt copiii cu vârste sub 4 ani, potrivit „Le Figaro“. Organismul lor nu este pregătit să facă faţă temperaturilor extreme, fiindcă nu-şi pot regla corect temperatura internă prin transpiraţie, iar rezervele de apă din corpul copiilor sunt extrem de reduse. De altfel, ei nici nu resimt senzaţia de sete asemenea adulţilor.

Acest video emoţionant arată cum se deteriorează starea de sănătate a copilului lăsat câteva minute singur în maşină, cu geamurile închise, pe căldură

Temperatura copiilor creşte de trei-cinci ori mai repede

Aşa se explică de ce, atunci când este lăsat într-o maşină închisă, în soare, temperatura corpului unui copil mic poate creşte de trei-cinci ori mai repede decât cea a unui adult. Iar temperatura din maşină poate creşte extrem de rapid, mai ales dacă este de culoare închisă.

Chiar şi atunci când temperatura de afară nu este mai mare de 15-20 de grade Celsius, în interiorul maşinii închise, poate atinge şi 45 de grade Celsius în interval de o jumătate de oră, dacă este parcată în soare. Când temperatura de afară este de 26 de grade Celsius, în maşină se poate ajunge la temperaturi mortale pentru copii în doar 10 minute.

Experimentul veterinarului Ernie Ward

Acestea au fost concluziile veterinarului american Ernie Ward, care s-a supus de bună voie unui astfel de experiment. În cazul lui, însă, geamurile au fost lăsate întredeschise şi, cu toate acestea, în scurt timp, starea lui s-a înrăutăţit. La începutul experimentului, atât temperatura exterioară, cât şi cea interioară este de 35 de grade Celsius. Cinci minute mai târziu, creşte la 38 de grade, iar după zece minute ajuge la 41 de grade Celsius – „aproape intolerabil“, după cum spune bărbatul. La finalul experimentului, adică după 30 de minute, termometrul din maşină arăta nici mai mult, nici mai puţin de 47 de grade Celsius.

Aşadar, iată cele două reguli esenţiale de care trebuie să ţii cont atunci când călătoreşti cu copilul în maşină:

1. Nu-l lăsa niciodată în maşină, nici măcar câteva minute, chiar dacă ferestrele sunt deschise.

2. În cazul unor călătorii lungi cu maşina vara, asigură-te că îi dai copilului să bea apă la fiecare jumătate de oră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite