OMS avertizează asupra transmiterii gripei aviare la om. Un texan s-a infectat de la o vacă bolnavă

0
Publicat:

În cadrul unei coferinţe de presă organizată joi, la Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că s-a înregistrat o creştere mare a cazurilor de gripă aviară la oameni, ceea ce este un motiv serios de îngrijorare, relatează Agerpres.

A crescut îngrijorător numărul cazurilor de gripă aviară la om, foto arhivă
A crescut îngrijorător numărul cazurilor de gripă aviară la om, foto arhivă

„Acest lucru rămâne, cred eu, un motiv major de îngrijorare”, a declarat Jeremy Farrar, cercetător-şef al agenţiei pentru sănătate din cadrul ONU, în cadrul conferinţei de presă organizate la Geneva.

Deşi deocamdată nu există nicio dovadă a transmiterii de la om la om a tulpinii virale H5N1, specialiştii în sănătate publică spun că acesta se adaptează extrem rapid şi că este foarte posibil ca în curând să se ajungă şi la acest mod de răspândire. Ei au avertizat că gripa aviară are „o rată de mortalitate extraordinar de ridicată” la oamenii contaminaţi prin contact cu animale infectate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, de asemenea, că între începutul anului 2023 şi 1 aprilie 2024 au fost înregistrate 889 de cazuri umane de gripă aviară în 23 de ţări, dintre care 463 de decese, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate a fost de 52%.

Grav este şi faptul că un studiu recent a documentat, în Statele Unite ale Americii, un caz de gripă aviară la om transmisă de la o vacă infectată.

Dincolo de monitorizarea oamenilor infectaţi prin contactul cu animale bolnave, „este încă şi mai important să înţelegem câte dintre infecţiile umane se produc fără ca pacienţii să ştie acest lucru, căci acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a explicat Jeremy Farrar. „Este tragic de spus, dar, dacă sunt infectat cu H5N1 şi mor, asta e tot (lanţul de transmitere virală este rupt). Dacă mă duc în comunitate şi îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a adăugat el.

Jeremy Farrar estimează că sistemele de supraveghere şi detectare a infecţiilor „nu sunt niciodată suficiente” şi observă „că acest lucru se întâmplă inclusiv în cea mai bogată ţară din lume”, unde au fost lansate studii serologice „pentru a se vedea dacă are loc transmiterea între crescătorii de vaci şi alte persoane”.

La începutul lunii aprilie, autorităţile americane au anunţat că în Texas o persoană a fost testată pozitiv la gripa aviară după ce a intrat în contact cu o vacă de lapte purtătoare a virusului.

Pentru moment, cazurile de transmitere la oameni sunt foarte rare.

Un copil de nouă ani, purtător al tulpinii H5N1, a murit de gripă aviară în Cambodgia în luna februarie, după ce alte trei decese au fost înregistrate în aceeaşi ţară în 2023.

În Statele Unite, pacientul care s-ar fi infectat de la o vacă a prezentat „o roşeaţă în zona ochilor (corespunzând unei conjunctivite) ca unic simptom”, au precizat autorităţile americane, adăugând că persoana infectată a fost izolată şi tratată cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite