Un nou tip de tratament al tumorii hepatice este realizabil şi în România. „Cu ani în urmă, acest diagnostic însemna automat o condamnare la moarte”

0
Publicat:

Pe 5 iunie, pentru prima dată în ţara noastră, un nou tip un tratament al hepatocarcimonului, cu microsfere marcate cu ytriu radioactiv, a fost realizat un pacient român. Specialiştii spun că există aproximativ 300 de bolnavi care ar putea beneficia de acest tratament, dacă ar fi gratuit.

Un tratament inovativ în cancerul hepatic e disponibil şi în România, foto arhivă
Un tratament inovativ în cancerul hepatic e disponibil şi în România, foto arhivă

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii au început demersurile pentru decontarea tratamentului hepatocarcimonului cu microsfere marcate cu ytriu radioactiv, după ce acesta a fost realizat pentru prima dată în ţara noastră unui bărbat cu vârsta sub 50 de ani, pe 5 iunie, de o echipă multidisciplinară de la Institutul Oncologic Bucureşti şi Institutul Clinic Fundeni, potrivit Agerpres.

„Prin comisiile Ministerului Sănătăţii de Oncologie, de Radiologie Intervenţională şi de Medicină Nucleară s-au făcut deja demersuri pentru rambursare prin CNAS sau prin Programul Naţional de Oncologie”, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, Mirela Gherghe, care lucrează în cadrul Laboratorului clinic de medicină nucleară a Institutului Oncologic Fundeni. Bărbatul căruia i s-a făcut intervenţia în premieră a beneficiat de gratuitate, a mai spus  Mirela Gherghe, precizând, de asemenea, că aproximativ alţi 300 de pacienţi din România au nevoie de acest tratament.

La rândul său, Istvan Komporaly, managerul firmei care aduce în România microsferele pentru radioembolizarea tumorilor hepatice, a afirmat că intervenţia costă până la 20.000 de euro.

Tratamentul hepatocarcinomului cu microsfere radioactive constă în administrarea acestora prin cateterism arterial.

„Radiologul specialist în radiologie intervenţională cateterizează selectiv artera care hrăneşte practic şi care determină creşterea tumorii hepatice şi pe această arteră se introduc aceste sfere marcate cu ytriu, care vor determina iradierea locală a tumorii, cu efecte minime pe ţesutul sănătos din jur şi pe un interval lung, adică acele sfere rămân acolo, prin embolizarea parţială a acelor artere şi iradiază aproximativ o lună tumora respectivă, iar noi evaluăm beneficiile tratamentului, după o lună, până la trei luni, practic la trei luni putem stabili exact ce beneficiu a avut tratamentul pentru pacient”, a explicat Mirela Gherghe.

Potrivit specialiştilor, acest tip de tratament se recomandă pacienţilor cu hepatocarcinom în stadii avansate, care nu sunt operabile, sau celor cu metastaze hepatice de cancer colorectal în stadii avansate, care nu au răspuns la terapiile oncologice convenţionale.

„Cu ani în urmă, acest diagnostic însemna automat o condamnare la moarte, însemna maximum de şase luni de supravieţuire, după care însă am început să dispunem de metode terapeutice, inclusiv chirurgicale (...). Bolnavul a fost operat de trei ori până acum, i s-au scos trei noduli de hepatocarcinom în succesiune, de fiecare dată a mai făcut o recidivă şi încă o recidivă, dar chirurgia nu este singura, în afară de rezecţiile care i s-au făcut, dispunem şi de transplant şi posibil să fie şi un candidat la transplant în viitor”, a adăugat prof. univ. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite