Testele de anticorpi COVID după vaccin. Cât de utile sunt de​ fapt şi cum le interpretăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test Covid

Putem face de curiozitate un test de anticorpi COVID după vaccinare, dar nu ştim deocamdată ce cantitate ne asigură protecţie împotriva bolii, spun medicii. În acest moment al pandemiei, nicio analiză nu ne poate spune cu precizie cât de protejaţi suntem de COVID-19.

O valoare mică la un test de anticorpi nu trebuie să ne dezamăgească; nu înseamnă că vaccinul nu a avut efect. Atenţie la tipul de test ales! Doar anumite analize ale anticorpilor pot să măsoare răspunsul imun după vaccinare.

La un an de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, avem la dispoziţie diverse teste cu care ne putem măsura răspunsul imun după ce am trecut prin infecţia cu noul coronavirus sau, mai nou, după vaccinarea împotriva COVID-19. Există acum teste rapide de anticorpi, teste de anticorpi care se efectuează în laborator, teste calitative sau cantitative, teste de anticorpi anti-Spike, de anticorpi anti-Nucleocapsidă, analize de anticorpi IgG şi de anticorpi IgM.

Pentru determinarea anticorpilor post-vaccinare, doar unele dintre aceste teste sunt relevante. Alegerea unui test greşit poate duce la un rezultat negativ şi riscăm să ne frustrăm crezând că nu suntem protejaţi de noul coronavirus după imunizare.

Cu ajutorul specialiştilor, analizăm pe rând opţiunile pe care le avem şi informaţiile pe care ni le oferă - sau nu.

Care este momentul cel mai bun pentru un test de anticorpi COVID după vaccinare?

Zilele în care anticorpii devin detectabili şi cel în care ating nivelul maxim variază de la un vaccin la altul. În studiile clinice, producătorii au identificat aceste momente, astfel:

Producător vaccin Când devin detectabili după prima doză Când ating nivelul maxim după rapel Pfizer/BioNTech din ziua 12 din ziua 7 Moderna din ziua 14 din ziua 14 AstraZeneca/Oxford din ziua 22 din ziua 15*

*În studiul producătorilor, rapelul a fost administrat la 90 de zile de la prima doză. În România, rapelul se face la 56 de zile (8 săptămâni). Într-un studiu citat de BMJ, reprezentanţii AstraZeneca susţin că vaccinul lor are o eficacitate de 82,4% când rapelul este administrat la un interval de 12 săptămâni şi de numai 59,4% când intervalul este mai mic de 6 săptămâni. Prin urmare, intervalul dintre cele două doze dictează eficacitatea acestui vaccin şi nivelul anticorpilor poate fi influenţat de el.

Între cele două doze de vaccin, nivelul de anticorpi variază mult de la un individ la altul. Imaginea cea mai clară ne-o putem face abia după cea de-a doua doză, când răspunsul imun ajunge la nivelul maxim.

Ce tip de anticorpi urmărim după vaccinare?

Pentru a determina reacţia imună la vaccin, ne interesează anticorpii de lungă durată de tip IgG, şi nu cei IgM, de scurtă durată. Virusul SARS-CoV-2 are în structura sa mai multe proteine cu ajutorul cărora se ataşează şi pătrunde în celulele umane, unde se multiplică. Organismul nostru recunoaşte aceste proteine ca substanţe străine, ca „invadatori”, şi formează anticorpi specifici împotriva lor.

Două dintre aceste proteine declanşează un răspuns imun mai important şi sunt vizate de testele imunologice existente: proteina Spike (S) şi proteina nucleocapsidică (N).

Toate cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România codifică proteina Spike şi generează acelaşi tip de anticorpi: anti-S.

„După vaccinarea împotriva COVID-19, pot să fie identificaţi anticorpii anti-S, dar nu şi cei anti-N. Or, dacă te duci la un laborator care îţi lucrează anticorpii anti-N, categoric că aceia vor fi negativi, pentru că ei cresc doar în cazul infecţiei naturale, dar nu şi după vaccinare. Vaccinul aduce «reţeta» doar pentru proteina S”, ne-a explicat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Aşadar, indiferent dacă aţi fost imunizat cu serul de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, anticorpii anti-S sunt cei care ar trebui determinaţi din sânge. Majoritatea laboratoarelor din România pun la dispoziţia pacienţilor testul de anticorpi totali anti-S încă din primăvara anului 2020.

Care este cel mai ţintit test de anticorpi COVID după vaccinare?

De la sfârşitul anului trecut, este disponibilă şi la noi o analiză mai specifică pentru măsurarea anticorpilor după vaccinare (dar şi post-infecţie): anticorpii IgG anti-domeniu de legare a proteinei Spike.

Anticorpii generaţi împotriva proteinei S pot ţinti în întregime această proteină sau doar o porţiune care contează din ea. După vaccinare, organismul generează anticorpi îndreptaţi împotriva unei porţiuni a proteinei Spike numite domeniu de legare la receptorul proteinei S, prescurtat RBD (engl. receptor-binding domain).

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite