Rinita alergică, sub lupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simptomele rinitei sunt prezente atâta vreme cât persoana este expusă alergenilor.
Simptomele rinitei sunt prezente atâta vreme cât persoana este expusă alergenilor.

În jur de 500 de milioane de persoane din lume sunt diagnosticate cu rinită alergică, afecţiune prezentă mai ales în intervalul de vârstă 5-25 de ani.

Rinita alergică reprezintă inflamaţia acută sau cronică a mucoasei nazale. Este vorba despre o reacţie alergică legată de hipersensibilitatea la un alergen: polen (80% din cazuri), păr de de animale, acarieni, mucegai. Printre factorii de risc ai rinitei alergice se numără expunerea în copilărie la fumul de ţigară, la poluare sau la factori iritanţi ai căilor aeriene. Există 2 tipuri principale de rinită: cea sezonieră şi cea perenă.

Rinita alergică sezonieră sau febra fânului apare la sfârşitul iernii/începutul primăverii şi se menţine până toamna, când concentraţia de polen este mai mare.
Rinita alergică perenă se manifestă tot timpul anului, fiind cauzată de alergenii prezenţi constant în mediu (mucegaiuri, acarienii din praful de casă, pene etc.).   

Cum se manifestă

Simptomele rinitei sunt prezente atâta vreme cât persoana este expusă alergenilor. Principalele simptome sunt: secreţiile nazale (de regulă, apoase), mâncărimi, lăcrimare şi roşeaţă la nivelul ochilor, strănuturi în serie, congestie nazală, tensiune în regiunea sinusurilor, durere de gât, răguşeală, tuse, alterarea gustului, a mirosului şi a auzului (mai ales în cazul copiilor), oboseală, iritabilitate, insomnie.

Se pot complica prin sinuzită

Chiar dacă simptomele sunt uşoare, rinita alergică netratată se poate agrava prin sinuzită cronică. O rinită persistentă este adesea asociată cu astmul, indiferent de intensitatea simptomelor. 

Află pe clicksanatate.ro în ce constă tratamentul pentru rinita alergică

Mărimea chiar contează?

Scapă de insomnie cu ceai de hamei

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite