Premieră:  Studiu clinic cu celule stem pentru tratarea leziunilor la coloană, aprobat în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile medicale care implică celule stem au luat amploare în ultimii ani
Studiile medicale care implică celule stem au luat amploare în ultimii ani

Autorităţile sanitare din Japonia au aprobat primul studiu clinic cu celule stem pluripotente induse – iPS – pentru tratarea leziunilor măduvei spinării, potrivit Xinhua. Aceste celule se pot transforma în orice fel de celulă specializată din corp şi pot forma orice ţesut.

Cercetarea este o premieră la nivel mondial şi a fost aprobat de o comisie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi va fi efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Keio, potrivit agerpres.ro. Circa două milioane de celule iPS derivate vor fi introduce, timp de o lună, în organismele celor patru pacienţi care vor participa la acest studiu clinic. Aceştia au suferit accidente în urma cărora au rămas paralizaţi.

„În sfârşit, putem efectua un studiu clinic după 20 de ani de la debutul cercetării. Aş dori să ofer cât mai curând posibil un tratament sigur pacienţilor“, a declarat profesorul Hideyuki Okano de la Universitatea Keio.

Bazându-se pe rezultatele unui unui studiu efectuat anterior, în urma căruia un cimpanzeu paralizat şi-a recăpătat capacitatea motorie după tratament, echipa de specialişti, condusă de Okano şi Masaya Nakamura de la aceeaşi universitate, şi-a exprimat speranţa că celulele neutre injectate se vor dezvolta în neuroni ce vor ajuta la restabilirea posibilităţii de mişcare a membrelor.

În urma injectării pacienţilor, aceştia vor urma un program de reabilitate şi va dura aproximativ un an până când cercetătorii se vor putea pronunţa în privinţa siguranţei şi eficacităţii studiului clinic.

 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite