Poluarea fură vieţi şi bani. 62 de miliarde de dolari, costul deceselor cauzate de poluare în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

600.000 de morţi premature şi 1.600 de miliarde de dolari – la atât se ridică „nota de plată” a poluării aerului în cele 53 de state ale Regiunii Europene, potrivit primului astfel de studiu pentru această zonă, publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Suma este echivalentă cu aproape 10% din PIB-ul UE din 2013.

Doar costul deceselor este estimat la 1.400 de miliarde de dolari, la care se adaugă alte 10% în costul bolilor produse de poluare. În 10 din cele 53 de ţări din regiune (care reunesc atât Europa cât şi Asia centrală), costul poluării aerului este de cel puţin 20% din PIB, scrie euro-health.ro.

Pentru România, costul deceselor cauzate de poluarea aerului este estimat la 62 de miliarde de dolari, reprezentând 18,8% din PIB.

În termeni de costuri, ţara noastră este depăşită în UE doar de Germania (144 miliarde), Polonia (101), Italia (97) şi Marea Britanie (83).

Ca procent din PIB reprezentat de costul deceselor provocate de poluare, România se află pe locul al treilea în UE, după Bulgaria (29,5% din PIB) şi Ungaria (19%).

Peste 90% din cetăţenii regiunii sunt expuşi la niveluri exterioare de pulberi în suspensie care depăşesc recomandările OMS.

Efectele poluării asupra sănătăţii

Aceasta a dus în 2012 la 482.000 de decese din cauza bolilor cardiace şi respiratorii, afecţiunilor ale vaselor de sânge şi accidentelor vasculare cerebrale şi cancerului pulmonar. În plus, poluarea interioară a provocat alte 117.200 de decese – de cinci ori mai multe în ţările cu venituri mici şi mijlocii decât cele cu venituri mari.

Zsuzsanna Jakab, directorul OMS Europa, a subliniat la lansarea raportului că astfel de date oferă guvernelor temeiuri pentru a lua măsuri care pot salva vieţi şi face economii uriaşe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite