Peste 27% din românii care şi-au testat sănătatea plămânilor au aflat că au BPOC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tusea care nu mai trece este un simptom caracteristic pentru BPOC Foto Arhiva Adevărul
Tusea care nu mai trece este un simptom caracteristic pentru BPOC Foto Arhiva Adevărul

1 din 3 persoane care şi-a evaluat sănătatea plămânilor în luna octombrie a aflat că suferă de bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC), o afecţiune pulmonară gravă, ale cărei simptome sunt adesea confundate cu efectele fireşti ale îmbătrânirii.

Bărbat, trecut de 40 de ani, fumător, tuşeşte, mai ales dimineaţa, deseori are senzaţia bruscă de lipsă de aer, şuieră şi gâfâie la efort – acesta este profilul pacientului cu bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC), potrivit reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Pneumologie.

Medicii atrag atenţia că în România sunt foarte mulţi pacienţi nediagnosticaţi, deoarece oamenii nu-şi dau seama cât de gravă e boala, chiar dacă în clasamentul OMS, ea apare ca fiind a patra cauză de mortalitate la nivel mondial. Anual, BPOC ucide peste 3 milioane de persoane în lumea întreagă. Cu toate acestea, potrivit specialiştilor, aproape jumătate dintre pacienţi nu ştiu că au boala.

În România, situaţia e la fel de gravă. Estimările arată că aproximativ un milion de români suferă de BPOC, iar simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare, oboseala par a fi consecinţe fireşti ale fumatului sau înaintării în vârstă.

Diagnosticarea la timp este obiectivul campaniei «Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?», aflată deja la a şasea ediţie. Şi în acest an facem testări gratuite şi îi îndemnăm pe toţi românii care fumează, tuşesc şi nu rezistă la efort să caute pe www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite“, a precizat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Cifre îngrijorătoare

Campania de testări gratuite a început în octombrie în 18 judeţe din ţară şi ţine până la sfârşitul anului. Testările se fac în baza unei programări telefonice, iar lista completă a cabinetelor medicale disponibile poate fi consultată pe site-ul campaniei  www.desprebpoc.ro.

În luna octombrie, au fost testate 1920 persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC. Cei mai solicitaţi medici au fost cei din judeţele Dolj şi Suceava.

Testări gratuite în Parcul Tineretului din Bucureşti

Bucureştenii sunt aşteptaţi în weekendul 15-16 noiembrie, în Parcul Tineretului, pentru a-şi testa sănătatea plămânilor într-un cort special amenajat, la intrarea Şincai, în intervalul 10.00-19.00.

Testarea pentru depistarea BPOC se numeşte spirometrie, nu doare, durează câteva minute şi măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată de o persoană, precum şi timpul necesar inspiraţiei şi expiraţiei.

Diagnosticul nu este o sentinţă la moarte

BPOC este ireversibil, dar asta nu înseamnă moarte. Pacienţii care se lasă de fumat, fac mişcare şi au grijă de ei au un prognostic foarte bun. Cu tratamentul corespunzător şi cu schimbări în stilul de viaţă, pacienţii cu BPOC pot să-şi controleze boala şi să ducă o viaţă normală şi activă. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite