Oncologii pediatri, pe cale de dispariţie

0
0
Depistarea din timp a cancerului creşte şansele de vindecare
Depistarea din timp a cancerului creşte şansele de vindecare

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului cu Cancer, marcată astăzi, medicii români atrag atenţia asupra necesităţii reînfiinţării supraspecialităţii de hematologie-oncologie pediatrică.

„În 2001, Uniunea Europeană a Specialităţilor Medicale a aprobat specialitatea de hematologie-oncologie pediatrică. În anul în care această supraspecializare a fost statutată în Europa, ea a fost desfiinţată în România", atrage atenţia medicul Monica Dragomir, şef de secţie oncopediatrie la Institutul Oncologic din Bucureşti.

Leucemia, cancer frecvent la copii

În momentul de faţă, la nivelul întregii ţări, avem mai puţin de 50 de oncopediatri, în centrele din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Tg. Mureş şi Oradea.

În fiecare an, în ţara noastră sunt depistate 10-15 cazuri de cancer la 100.000 de copii. Şansele de supravieţuire depind foarte mult de momentul în care este diagnosticată boala.

Astfel, dacă un cancer este descoperit în stadiu incipient, există până la 90 la sută şanse de vindecare. Cele mai frecvente boli maligne la copil sunt leucemiile şi limfoamele - 35 la sută, tumorile cerebrale - 22 la sută, urmate de anumite tumori specifice copiilor (printre care cele renale).

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri