OMS atrage atenția asupra mutațiilor COVID-19. Ce spun experții români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut cu 95% de la începutul anului, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând totodată că virusul circulă în continuare.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizația a precizat că virusul nu este pe cale să dispară și că țările din întreaga lume trebuie să învețe să facă față consecințelor sale care nu sunt de urgență, cum ar fi efectele resimțite de unele persoane care au contractat boala în așa-numita versiune Covid-lung.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că una din zece infecții se soldează cu o astfel de versiune, ceea ce sugerează că sute de milioane de persoane ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung.

Cu toate acestea, „ne bucurăm foarte mult de scăderea continuă a numărului de decese raportate legate de Covid, care a scăzut cu 95% de la începutul acestui an”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă, conform g4media.ro. „Cu toate acestea, în mai multe țări se înregistrează o reapariție, iar în ultimele patru săptămâni 14.000 de persoane au murit din cauza acestei boli”, a mai spus el. După cum arată apariția variantei XBB.1.16, „virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de infecții și decese”, a mai precizat Ghebreyesus.

La rândul lui, cercetătorul Octavia Jurma susține că, în pofida tendinței globale, Asia de Sud-Est, unde XBB.1.16 „Arcturus” este dominant, înregistrează o creștere dramatică a numărului de decese cu peste 650% după mai multe luni de scădere sistematică. „Tot pe hartă vedem că România nu înregistrează o scădere a numărului de decese deși numărul de cazuri a scăzut, probabil din cauza valului XBB.1.5 care a ajuns mai târziu în zona estică a Europei decât în cea occidentală. Este doar o chestiune de timp până când XBB.1.16 va fi confirmat și în România. Până atunci guvernul din România poate face un gest minim de bună credință față de populație, autorizand distribuția antiviralului Paxlovid, singurul antiviral autorizat permanent de EMA pentru utilizare în Uniunea Europeană” susține cercetătorul care mai subliniază că România rămâne singura țară din UE în care Paxlovid lipsește cu desăvârșire.

Gripa aviară se adaptează la mamifere, dar este rară la oameni

Schimbările în virusul H5N1 al gripei aviare la animale în America de Sud par să indice că acest agent patogen se adaptează mai bine la mamifere, dar cazurile de infectare în rândul oamenilor sunt încă sporadice şi „nu există motive de panică”, a declarat o expertă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit agenţiei EFE.

Virusul H5N1 găsit în America Latină are „mici diferenţe genetice” faţă de cel din Asia, unde au fost descoperite primele cazuri cu zeci de ani în urmă, „dar aceasta nu înseamnă că el este mai transmisibil pentru om”, a explicat la o conferinţă de presă Sylvie Briand, directoarea OMS pentru Pregătirea în faţa Pandemiilor.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite