Laptele "natural" poate fi usor falsificat de producatori
0Laptele este considerat un produs de baza in alimentatie datorita valorii sale nutritive. Prezenta in compozitia sa a proteinelor, a grasimii, a calciului si a vitaminelor, recomanda laptele ca un
Laptele este considerat un produs de baza in alimentatie datorita valorii sale nutritive. Prezenta in compozitia sa a proteinelor, a grasimii, a calciului si a vitaminelor, recomanda laptele ca un produs care nu trebuie sa lipseasca din "cosul" zilnic. Pe piata romaneasca, de fapt in pietele agricole din tara, exista, insa, si lapte "falsificat", avertizeaza Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS). "Cel mai frecvent mod de falsificare a laptelui este adaosul de apa. Asta inseamna, de fapt, substituirea partiala cu apa, care duce la scaderea valorii nutritive a alimentului. Pentru ca adaosul de apa subtiaza laptele, colectorii de lapte trec la o a doua falsificare, cu scopul aducerii densitatii in parametri normali. Aceasta reglare se face, de cele mai multe ori, prin adaosul unor substante solubile in lapte (cum ar fi amidonul), ieftine, dar care nu modifica evident insusirile specifice ale laptelului", sustin specialistii de la FPAS. O parte din substantele adaugate laptelui pot fi inofensive (apa, carbonatul de sodiu) prezentand doar implicatii tehnologice. Pentru altele, cum ar fi pentru depistarea azotatilor, ar trebui facute analize de laborator. Medicii nutritionisti sustin ca, in mod natural, laptele natural nu contine azotati sau azotiti. Azotatii nu au actiune toxica, dar sub actiunea unor oxidanti sau a unor bacterii, ei sunt redusi la azotiti, substante vatamatoare, care blocheaza transportul oxigenului prin hemoglobina. Pe baza datelor experimentale obtinute la Institutul de Cercetari Alimentare Bucuresti s-au conturat primele teste care vor fi utilizate in depistarea falsificarii laptelui si produselor lactate. Medicii spun ca au fost realizate testere pentru identificarea neutralizantilor (care corecteaza "acreala" din laptele vechi), clorurilor, azotatilor si a amidonului (care mascheaza dilutia cu apa). Kit-urile realizate sunt sunt forma unor benzi indicatoare sau a unor flacoane picuratoare, in ambele variante fiind usor de lucrat pe teren, sustin membrii FPAS. Cel mai recomandat pentru consum este laptele procesat, adica prelucrat industrial. Alianta pentru Promovarea Educationala a Laptelui (APEL) avertizeaza populatia asupra pericolului de imbolnavire, daca achizitioneaza laptele de la vanzatorii ambulanti. Laptele neprelucrat, care provine de la un animal bolnav, poate transmite la om anumite afectiuni, printre care si tuberculoza. Prin prelucrarea industriala, laptele de vaca nu pierde din constituentii sai, ci dimpotriva ii creste calitatea igienico-sanitara si valoarea nutritiva. Datorita digestiei usoare a produselor lactate cu continut mediu sau redus de grasimi, recomanda consumul acestora in multe afectiuni ale aparatului digestiv, cum ar fi gastrite, ulcere gastroduodenale, colite, pancreatite cronice etc. Aceste afectiuni sunt ameliorate prin consumul de iaurt proaspat, lapte batut si branza proaspata de vaci cu un continut redus de grasime. APEL sustine ca laptele procesat si produsele lactate proaspete sunt produse indispensabile in hrana copiilor, femeilor gravide sau ale celor care alapteaza. De asemenea, laptele si produsele derivate, cu un continut scazut de grasime sunt recomandate si persoanelor de varsta a treia. Acelasi produse se recomanda si persoanelor care lucreaza in mediu toxic sau infectios.