Jumătate din supravieţuitorii cancerului mor de alte cauze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monitorizarea stării de sănătate trebuie să vizeze şi alte boli decât cancerul
Monitorizarea stării de sănătate trebuie să vizeze şi alte boli decât cancerul

Deşi recidiva este cea mai mare teamă pentru oamenii care au trecut prin tratamente oncologice, jumătate din ei decedează din alte probleme medicale. Statisticile sunt valabile pentru Statele Unite ale Americii.

Supravieţuitorii unei forme de cancer au nevoie de o abordare mai complexă a stării lor de sănătate, care să acorde atenţie nu doar cancerului, atrage atenţia un studiu realizat la Universitatea Virginia Commomwealth din SUA. „Rata mortalităţii a scăzut mult pentru unele forme de cancer, cum ar fi cel de sân. Oamenii trăiesc mult mai mult acum decât în urmă cu câteva decenii, aşa că trebuie să acordăm mai multă atenţie stării lor generale de sănătate“, subliniază Yi Ning, medic şi profesor în cadrul departamentului de epidemiologie a Universităţii.

Procentul creşte cu trecerea timpului

Studiul, publicat de ScienceDaily, a evaluat 1.807 de supravieţuitori ai unei forme de cancer, participanţi la Studiul Naţional de Sănătate şi Nutriţie din SUA. Cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul acestor persoane au fost cele de sân, de prostată, uterin, pulmonar şi colorectal.

Forme de cancer care atacă la vârste fragede

Cercetătorii au urmărit supravieţuitorii timp de 18 ani. În acest interval, 776 de persoane au decedat, 51% de cancer, iar 49% din alte cauze. Printre acestea cele mai frecvente au fost bolile cardiovasculare. Cu cât pacienţii au trăit mai mult după diagnosticarea cu cancer, cu atât probabilitatea de a deceda din alte cauze decât cancerul a fost mai mare: 33% au murit de alte condiţii în primii cinci ani de la diagnostic, comparativ cu 63% - după 20 de ani.

O problemă de priorităţi

„După depistarea cancerului, medicii şi pacienţii supravieţuitori acordă mai puţină atenţie prevenţiei şi tratamentului altor boli. Nu ar trebui să neglijăm alte boli cronice pentru că ne concentrăm asupra cancerului“, a adăugat Yi Ning.

În România, ratele de mortalitate prin cancer ne plasează încă pe locuri fruntaşe în Europa. Motivul principal este că boala se depistează târziu. Totuşi, statisticile privind mortalitatea indică un trend descendent şi în ţara noastră, în primul rând prin creşterea adresabilităţii la medic şi a accesului la investigaţii performante.

Citeşte şi:
La un laborator poţi fi sănătos, iar la altul bolnav. Vezi aici de ce!
5 beneficii ale sucului de orz verde

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite