Articol publicitar

Înțelegerea diferitelor tipuri de ruptură de menisc și tratamentul acestora

0
0
Publicat:

Ruptura de menisc este printre cele mai frecvente leziuni, cu diferite tipuri, în funcție de localizare și severitate, cu tratamente specifice.

rupturademenisc31 jpg

Meniscurile mediale și laterale joacă un rol important în absorbția forței și asistarea în rolul articulației genunchiului. O ruptura de menisc poate cauza scăderea funcționării articulației genunchiului și durere la nivelul acesteia.

Ruptura de menisc are două cauze. Prima este traumatică, în special în rândul pacienților tineri ce practică un sport de contact, iar a doua este o ruptura de menisc degenerativă, petrecută în timp, regăsită în principal la oamenii în vârstă.

Cum știți că este posibil să suferiți de o ruptura de menisc

Când apare ruptura de menisc, este posibil să auziți un sunet de pocnire în jurul articulației genunchiului. După aceea, puteți experimenta durere bruscă, în special atunci când zona este palpată, umflare, dificultăți de mișcare a genunchiului sau incapacitatea de a-l mișca într-un interval complet din cauza durerii, senzația de blocare sau prindere a genunchiului, senzația că genunchiul cedează sau nu vă puteți sprijini când stați în picioare sau mergeți.

Luați legătura cu un medic ortoped pentru a diagnostica o ruptura de menisc

Diagnosticarea unei rupturi de menisc este necesară pentru a determina în primul rând dacă o ruptură este prezentă sau dacă simptomele genunchiului sunt cauzate de altceva. Pe baza constatărilor, vor fi efectuate teste de diagnostic pentru a determina ce tip de ruptura de menisc este, cât de grav este deteriorat și ce tip de tratament este recomandat. Există diferite tipuri și severitate de ruptura de menisc.

rupturademenisc21 jpg

Ruptura de menisc, una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului

În urma diagnosticării pe baza istoricului pacientului, imagisticii și a examinării clinice, medicul ortoped vă va sfătui în privința tratamentului. O ruptura de menisc este de mai multe tipuri, așa că luați legătura imediat cu un medic ortoped dacă bănuiți că suferiți de o leziune de menisc.

· Ruptura de menisc verticală - Acest tip de ruptură poate fi oriunde de-a lungul meniscului. Aceste rupturi apar adesea la pacienții mai tineri după un traumatism semnificativ la genunchi.

· Ruptura orizontală - O ruptura de menisc orizontală este paralelă cu platoul tibial și se extinde spre exterior, împărțind meniscul în porțiuni superioare și inferioare.

· Ruptura oblică - Această ruptura de menisc începe în centrul cartilajului și continuă spre periferie.

· Ruptura de menisc radiala - Acest tip de ruptura este degenerativă și apare odată cu înaintarea în vârstă.

· Ruptura de clivaj orizontal - Și acest tip de ruptura de menisc este cauzată de vârsta înaintată, când aveți o ruptura de clivaj orizontal vă puteți imagina meniscul rupt în partea inferioară și superioară, din care se disting două forme de C.

· Ruptura de menisc complexă - O ruptura complexă este una care se desparte în mai multe direcții diferite și este adesea în combinație cu alte rupturi de ligamente.

Ce tratament este recomandat pentru fiecare tip de ruptura de menisc

Ruptura de menisc se tratează diferit, în funcție de gravitatea localizarea acesteia şi vârsta pacientului. Astfel, se disting patru tipuri de intervenții chirurgicale.

· Sutura de menisc - este o metodă artroscopică, minim invazivă, ce implică curățarea zonei de țesut cicatricial și poziționarea meniscului la locul firesc, Apoi sutura lui. Este recomandată pentru ruptura de menisc verticală și oblică.

· Meniscectomie parțială - în această intervenție chirurgicală, meniscul este ajustat pentru a îndepărta orice fragment ce este posibil să se prindă în articulație, existând riscul de leziuni viitoare. Scopul principal este de a păstra meniscul într-o proporție cât mai mare. Acest tip de intervenție este recomandată pentru ruptura de menisc radiala.

· Meniscectomie totală - se îndepărtează întregul menisc.

· Transplantul de menisc - înlocuirea meniscului cu unul artificial dacă este prea deteriorat.

Tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc este determinat în mod obișnuit de tipul rupturii împreună cu localizarea rupturii, vârsta pacientului și gravitatea rupturii. Operația nu este necesară atunci când rupturile de menisc sunt stabile și relativ mici și sunt situate într-o regiune bine alimentată de sânge. Acestea pot fi tratate cu terapie fizică sau infiltrații.

Cu toate acestea, intervenția chirurgicală este necesară dacă sunt rupturi instabile și mari situate pe interiorul nealimentat cu sânge al meniscului. Dacă suspectați că suferiți de o ruptura de menisc, apelați de urgență la un medic chirurg ortoped pentru cea mai bună metodă de diagnostic și tratament pentru a vă readuce la nivelurile de activitate normale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite