În România, incidenţa cancerului este mai mare cu 10% faţă de media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 26% dintre
medicamentele care sunt pe lista de aşteptare de peste de şase ani sunt
destinate tratării afecţiunilor oncologice FOTO Shutterstock
Aproximativ 26% dintre medicamentele care sunt pe lista de aşteptare de peste de şase ani sunt destinate tratării afecţiunilor oncologice FOTO Shutterstock

Rata deceselor cauzate de cancer este de 388 de cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeană de 352 de cazuri, conform Jurnalului European de Cancer. Numărul de decese este de două ori mai mare faţă de cel de acum patru ani.

Pacienţii români nu au acces la tratamentele oncologice inovative deşi acestea sunt disponibile în regim compensat de mai mulţi ani în statele europene. În România, aproximativ 26% dintre medicamentele care sunt pe lista de aşteptare de peste de şase ani sunt destinate tratării afecţiunilor oncologice şi toate reprezintă speranţe în plus pentru pacienţi.

La nivel european, datele arată că în cazul pacienţilor cu cancer la sân, în aproximativ 70% din cazuri celulele canceroase se răspândesc la nivelul oaselor. În cazul pacienţilor cu cancer de prostată în stadiu avansat riscul este de peste 90%. Pe lista de aşteptare se află medicamente inovatoare, rezultate a biotehnologiei de vârf care previn fracturile, compresia măduvei spinării sau nevoia de radiaţii la nivel osos în cazul acestor pacienţi cu metastaze osoase.

”Deşi acestea sunt disponibile în regim compensat de mai mulţi ani în statele europene, nu sunt disponibile şi pacienţilor români. Situaţia este similară pentru toate celelalte 25 de medicamente care se află în aşteptare”, spune Oana Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Şi în plus nu este deloc de neglijat faptul că la nivel mondial, peste 60% dintre medicamentele care se află în cercetare şi dezvoltare sunt destinate oncologiei şi drumul acestora către pacienţii români trece tot prin actualizarea listei medicamentelor compensate. Este nevoie de actualizarea listei acum şi de continuarea acestei actualizări în ritm constant.

,,Astăzi, dacă este depistat la timp, diagnosticat corespunzător şi tratat cu cele mai bune opţiuni cancerul poate fi vindecat complet sau cel puţin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică.”, a declarat a declarat dr. Alexandru Eniu, medic oncolog în cadrul Institutului de Cancer ,,Ion Chiricuţă” Cluj Napoca.

Pacienţii bolnavi de cancer se confruntă cu numeroase probleme, pe lângă lipsa schemei de tratament inovator precum compensarea limitată a procedurilor de diagnostic, lipsa unui program de prevenţie şi educaţie, lipsa unui registru naţional de cancer, finanţarea insuficientă a programului naţional de oncologie.

Cele mai recente date ale Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) estimează că, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane bărbaţi şi 5,7 milioane femei. Numărul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane bărbaţi şi 3,3 milioane femei. Mai mult, în aceeaşi perioadă erau peste 28 de milioane persoane în viaţă, la cinci ani de la diagnosticul iniţial de cancer, potrivit IARC şi OMS.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite