Articol publicitar

Dr. Gina Ciolan, pneumolog: „Chiar dacă este o boală cronică, pacienţii care suferă de astm sever pot avea perioade lungi de timp fără simptomatologie“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
astm plamani

Plecând de la statistici care arată că una din zece persoane cu astm are o formă severă a bolii şi aproape jumătate dintre pacienţii cu astm sever nu pot ţine boala sub control cu medicaţia standard, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) şi Societatea Română de Pneumologie (SRP) au iniţiat campania „e-astm sever” prin care îşi propun oferirea accesului la informaţii cu privire la astmul sever şi impactul asupra pacienţilor.

Campania pune la dispoziţia pacienţilor platforma www.eastmsever.ro, ca parte integrantă din Campania Naţională de Informare şi Educare “RESPIR” (www.viatacuastm.ro).

Astmul sever reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza costurilor directe şi indirecte şi a riscului asupra vieţii pacientului. Este o formă distinctă a bolii, cu un impact deosebit asupra calităţii vieţii pacienţilor, fiind imprevizibilă şi manifestându-se diferit de la o persoană la alta.

Pentru că pacienţii cu astm sever se confruntă cu mai multe episoade de exacerbări şi au nevoie de acces la îngrijiri medicale şi tratament la timp, am stat de vorbă cu doamna Dr. Gina Ciolan, medic primar pneumolog, care ne-a explicat ce simptomatologie implică această boală.

Care sunt simptomele astmului?

Astmul este o afecţiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii ale cărei simptome sunt wheezingul, limitarea respiraţiei, constricţia toracică şi tusea, simptomatologie frecventă în timpul nopţii şi în prima parte a dimineţii. Astmul este afecţiunea care poate oferi pacientului perioade de linişte, fără simptomatologie, în situaţia unei boli controlate sau atunci când pacientul are simptomatologie numai după expunerea la anumiţi factori de risc. Efortul fizic intens, aerul rece şi chiar râsul pot declanşa o criză de astm. Pacienţii pot prezenta toate simptomele menţionate anterior sau numai unul dintre acestea. Cel mai frecvent simptom este tusea. Tusea poate fi seacă, iritativă sau cu expectoraţie perlată. Pentru pacienţii care au ca unic simptom tusea diagnosticul poate fi adesea dificil, fiind nevoie de mai multe investigaţii şi diagnostice diferenţiale cu boala de reflux gastroesofagian, sinuzita cronică, disfuncţia corzilor vocale precum şi cu bronşita cronică. Astmul este boală cronică însă poate avea perioadă de exacerbare, acutizare în care simptomele sunt mai severe, nevoia de medicaţie de urgenţă este mai mare iar pacienţii pot necesita consultaţie la camera de gardă sau chiar internare. Debutul bolii poate fi în copilărie, la pubertate, în perioada sarcinii, în perioada de adult tânăr sau după anumite infecţii virale. Chiar dacă este o boală cronică, pacienţii pot avea perioade lungi de timp fără simptomatologie, însă este foarte important să respecte tratamentul şi toate recomandările medicului curant.

Ce schimbări apar în organismul pacientului cu astm, cum şi de ce este declanşată boala?

Din cauza procesului inflamator cronic, care stă la baza acestei afecţiuni, căile respiratorii sunt obstruate iar fluxul de aer este limitat. Inflamaţia este responsabilă în totalitate de apariţia simptomatologiei. Componentele inflamaţiei în astm sunt nivelul crescut de eozinofile, hipersecreţia de mucus, hiperplazia celulelor goblet, hipertrofia şi modificarea contractilităţii musculaturii netede şi remodelarea bronşică. Boala este declanşată, la majoritatea pacienţilor, după expunerea la factori de risc. Factorii de risc sunt întâlniţi atât la domiciliul pacientului, la locul de muncă al acestuia cât şi în mediul înconjurător. Factorii de risc cei mai frecvent întâlniţi sunt praful de casă, acarienii, mucegaiurile şi polenul, substanţele folosite la locul de muncă, fumatul, infecţiile respiratorii în special virale, stresul, emoţiile puternice, anumite medicamente (aspirina şi betablocantele), precum şi efortul fizic.

Care sunt principalele cauze ale apariţiei astmului sever?

La nivel mondial sunt aproximativ 300 milioane persoane care suferă de astm, iar prevalenţa acestei boli este în creştere. 10% din pacienţii diagnoticaţi cu astm suferă de astm sever. Astmul sever este un astm dificil de tratat în pofida aderenţei la terapia recomandată, a tehnicii inhalatorii corecte şi tratării tuturor factorilor asociaţi. Astmul sever necesită doze medii sau mari de corticosteroizi inhalatori (CSI)/ beta-2 agonişti cu durată lungă de acţiune (BADLA) cu sau fără tratament de control adiţional pentru a nu ajunge în situaţia în care astmul să fie necontrolat. Astmul sever este o boală heterogenă care include mai multe fenotipuri cum este astmul eozinofilic.

Prin ce se caracterizează astmul sever eozinofilic?

Astmul eozinofilic este frecvent întâlnit printre pacienţii cu astm sever. Până la 70% dintre aceştia au astm eozinofilic. Eozinofilul este celula cheie a inflamaţiei din astm. Eozinofilele sunt granulocite care conţin multiple granule celulare, proteine, receptori şi enzime. Principalele granule celulare sunt cristale Charcot-Leyden, caracteristice eozinofilelor implicate în astm. Nivelul sanguin de eozinofile este cel mai important pas de evaluare a inflamaţiei de tip T2 în astm.

Astmul eozinofilic se caracterizează prin simptomatologie frecventă, exacerbări repetate, mai mult de 2 exacerbări/ an, număr crescut de eozinofile în sângele periferic, cure repetate de corticosteroid sistemic, debutul tardiv şi asocierea cu polipoza nazală.

Cum se stabileşte diagnosticul pentru astm sever/eozinofilic sever şi care sunt consecinţele unui diagnostic tardiv sau incorect?

Diagnosticul astmului sever se pune prin lipsa de control şi prezenţa simptomatologiei atât în timpul zilei, cât şi noaptea, pe baza spirometriei, numărului crescut de eozinofile în sângele periferic (peste 300 elemente/ microlitru sau peste 150 elemente/ microlitru la pacientul care efectuează tratament corticosteroid oral (CSO) continuu sau intermitent. Tratamentul tardiv sau incorect se poate asocia cu multiple exacerbări, prezentări şi/ sau internări prin camerele de gardă, intubare orotraheală şi ventilaţie mecanică şi chiar deces.

Cât durează diagnosticarea unui pacient suspect de astm sever şi de ce factori depinde această perioadă?

Diagnosticul pacientului cu boală cronică respiratorie se poate efectua cu uşurinţă într-un centru specializat în diagnosticul şi tratamentul acestor boli sau poate fi un diagnostic greu de stabilit în situaţia în care simptomatologia este nespecifică, necesitând multiple diagnostice diferenţiale. Spirometria este un test uşor de efectuat, fără impact negativ asupra pacientului, iar rezultatul se obţine în timp real. De asemenea, hemoleucograma prin intermediul căreia punem în evidenţă numărul crescut al eozinofilelor este o analiză uşor de efectuat în oricare centru medical. În această perioadă pandemică, accesul pacienţilor cu boli cronice nu este restricţionat, porţile Institutului Marius Nasta fiind deschise pentru toţi pacienţii.

Care este impactul acestei boli asupra calităţii vieţii pacienţilor?

Bolile cronice printre care şi astm au impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor. Impactul asupra calităţii vieţii se datorează atât simptomatologiei, cât şi reacţiilor adverse ale medicamentelor folosite, în special al medicaţiei cortizonice. Până la 60% dintre pacienţii cu astm sever sau necontrolat utilizează corticosteroid oral (CSO) în mod frecvent. Aceşti pacienţi prezintă o incidenţă cumulativă a reacţiilor adverse mai mare cu 15 ani comparativă cu pacienţii fără acest tratament. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt glaucomul, cataracta, bolile cardiovasculare, diabetul, osteoporoza şi depresia.

Care este legătura dintre poluarea atmosferică şi apariţia astmului?

Poluarea atmosferică este unul dintre factorii principali de risc pentru astm. Incidenţa astmului este mai mare în marile metropole comparativ cu zonele rurale tocmai din cauza poluării atmosferice.

Cum ne putem proteja dacă locuim într-un oraş cu indici de poluare trecuţi peste nivelul normal?

Fiecare individ poate participa activ la reducerea poluării. Folosirea mijloacelor de transport în comun, a bicicletei, plantarea unui pom sau măcar îngrijirea spaţiului verde din grădina casei poate reduce gradul de poluare. Masca chirurgicală este modalitatea cea mai uşoară de protecţie pentru fiecare dintre noi.

A fost afectată trimiterea pacientului astmatic către medic în contextul actual pandemic?

Pandemia a adus schimbări importante atât în viaţa pacienţilor noştri cât şi a noastră, a profesioniştilor în domeniu. Accesul la investigaţii şi tratament a existat în tot acest timp, însă foarte mulţi dintre pacienţii cronici au ezitat să se adreseze medicului specialist de frica infecţiei cu virusul SARS-Cov-2. Regulile şi schimbările ne sperie pe fiecare dintre noi.

Cum poate fi afectat un pacient ce suferă de astm sever în cazul infectării cu SARS-CoV-2?

Pacientul cu astm sever este un pacient care necesită o atenţie deosebită atât din cauza simptomatologiei, cât şi a tratamentului. Infecţia cu SARS-Cov-2 în cazul unui pacient cu astm sever poate avea impact negativ asupra evoluţiei bolii de bază, la fel ca în toate cazurile în care pacienţii asociază factori de risc.

De ce este important ca pacientul să menţină dialogul continuu cu medicul curant şi să respecte tratamentul prescris şi recomandările acestuia?

Relaţia medic- pacient este esenţială pentru evoluţia bolii. Încrederea în medicul curant este asociată cu respectarea tratamentului şi a tuturor recomandărilor făcute de către acesta. Un pacient care nu respectă tratamentul, nu respectă programul de vizită, cu siguranţă va avea o evoluţie nefavorabilă a bolii. Dacă medicul şi pacientul vor lucra ca o echipă, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Un mesaj pentru pacienţii diagnosticaţi cu astm sever.

Fiţi prieteni cu boala dumneavoastră! Faceţi ca astmul să nu vă afecteze calitatea vieţii, efectuaţi tratamentul recomandat, întrerupeţi fumatul şi continuaţi să aveţi o viaţă activă. Împreună cu medicul dumneavoastră, alegeţi terapia eficientă pentru a avea o viaţă bună.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite