Covid-19 revine: Infectările cresc în Marea Britanie din cauza noilor variante. Câte cazuri sunt în România

0
0
Publicat:

Pandemia de Covid-19 nu a dispărut, avertizează experții britanici, în contextul creșterii alarmante a infecțiilor și a spitalizărilor. Noile variante ale virusului, denumite colectiv FLiRT, sunt responsabile pentru această creștere, conform unui raport recent al Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), citat de The Independent.

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 - FOTO SHUTTERSTOCK
Covid-19 nu a dispărut, avertizează experții britanici - Foto Shutterstock

Recent, s-a observat o creștere cu 24% a internărilor în spitale din cauza Covid-19, ajungând la 3,31 cazuri la 100.000 de persoane, comparativ cu 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă. Potrivit UKHSA, în săptămâna până în 12 iunie au fost raportate 2.053 de cazuri de Covid-19, o creștere de 7% față de săptămâna anterioară. Majoritatea celor afectați sunt vârstnici. 

Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, avertizează că aceste cifre ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți cei care cred că pandemia de Covid-19 s-a încheiat.

Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră. O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție. Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecție, dar trebuie să fim foarte atenți”, a declarat el pentru iNews.

Mutațiile virusului SARS-CoV-2 și eficacitatea vaccinurilor anti Covid-19

Varianta FLiRT, denumită astfel după mutațiile din codul genetic al virusului, a devenit o preocupare majoră. Trei șiruri ale acestei variante, KP.1.1, KP.2 și KP.3, sunt responsabile pentru 40% din toate cazurile de Covid-19 din Regatul Unit începând cu aprilie 2024. 

Autoritățile sanitare continuă să monitorizeze cu atenție noile variante atât la nivel național, cât și internațional, evaluând gravitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor. Este esențial ca publicul să rămână vigilent și să urmeze recomandările de sănătate publică pentru a preveni un nou val de infecții.

Covid-19 în România 

În țara noastră,Ministerul Sănătății a raportat marți că, în săptămâna 10-16 iunie, au fost înregistrate 276 de cazuri noi de infecții cu SARS-CoV-2, dintre care 103 cazuri sunt reinfectări. Până acum, numărul total de cazuri înregistrate este de 3.531.540. Incidența la 14 zile este de 0,02.

În aceeași perioadă, 16 persoane au fost reconfirmate pozitiv la retestare. Au fost efectuate 582 teste RT-PCR și 5.869 teste rapide antigenice.

Actualmente, 35 de pacienți cu COVID-19 sunt internați, dintre care trei la ATI. INSP a raportat două decese în intervalul 10-16 iunie. Este vorba de un copil de 0-9 ani și un bărbat de peste 80 de ani, ambii având comorbidități și fiind nevaccinați.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite