Cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu: se așteaptă declararea epidemiei de gripă

0
Publicat:

România trece prin cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii zece ani, cu un record al îmbolnăvirilor. În ultimă săptămână, s-au înregistrat peste 140.000 de cazuri în total, față de 38.322 câte erau anul trecut în aceeași perioadă.

Copil pe un pat de spital. FOTO Shutterstock
Copil pe un pat de spital. FOTO Shutterstock

Medici pediatri spun că se constată o triplare a internărilor în rândul copiilor și atrag atenția părinților să ceară ajutorul specialiștilor dacă, după 3-4 zile, febra nu dispare, potrivit Știrilor ProTV.

Dr. Claudina Cobzariu, medic boli infecțioase spitalul Victor Gomoiu a explicat, care sunt simptomele copiilor afectați grav de viroze:

Lipsa apetitului, vărsături, dureri de cap, în gât, per total o stare proastă care pune pacientul la pat, zace, necesită perfuzii, vitaminoterapie”.

Se recomandă ca, în această perioasă, copii să mănânce fructe, legume și supă de pui, spun medicii, care atrag atenția asupra instituirii tratamentului adecvat după diagnosticare.

Dacă un copil are gripă, se recomandă tratament pentru toată familia, atrag atenția medicii.

Se numește profilaxia contacților, cu o pastilă pe zi, în funcție de greutate, durata fiind dublă, adică 10 zile”, spune, potrivit sursei citate, dr. Claudina Cobzariu, medic boli infecțioase, la  Spitalul Victor Gomoiu.

Camerele de gardă sunt pline și în spitalele de adulți.

Vin după câteva zile de boală, și atunci necesită internare. Pacienți cu alte boli, foarte în vârstă, vin cu insuficiență respiratorie”, arată un medic specializat în boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș.

Datele INSP

Nu mai puțin de 2.700 de cazuri de gripă clinică au fost raportate în ultima săptămână, cele mai multe cu virusul gripal A. De la începutul sezonului, au fost confirmate în laborator 208 cazuri. Nu s-au mai înregistrat însă decese.

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au precizat că este o creștere de 119,9% a numărului de viroze față de media ultimelor cinci sezoane prepandemice.

Suntem deja două săptămâni pandemice. Dacă îmbolnăvirile se vor menține, începutul de an ar putea veni cu declararea epidemiei de gripă. Până acum, din categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire, doar aproape 1,5 milioane au făcut vaccinul gripal, mai arată Pro TV.

 Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că, la nivel național, numărul infecțiilor respiratorii acute e îngrijorător.

Farmaciile nu mai fac față cererii de medicamente. Nici măcar banalul paracetamol sirop nu se mai găsește decât cu greu, iar această criză, care nu este întâlnită numai în România, a băgat în panică părinții care au copiii răciți.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite