Băuturile foarte fierbinţi pot cauza cancer de esofag. Cum e bine să bei cafeaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băuturile foarte fierbinţi sunt potenţial periculoase
Băuturile foarte fierbinţi sunt potenţial periculoase

Un grup format din 23 de specialişti din 10 ţări s-au întânit în luna mai la Lyon, Franţa, în cadrul Agenţiei  Internaţionale pentru Studiul Cancerului (IARC) subordonată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a evalua potenţialul cancerigen al cafelei şi al băuturilor fierbinţi. Analiza a avut rezultate surprinzătoare.

Anterior, Agenţia încadrase cafeaua laolaltă cu băuturile posibil cancerigene, însă cea mai recentă analiză arată că nu există dovezi consistente care să susţină acest lucru şi că, de fapt, unele studii menţionează faptul că această băutură foarte populară ar proteja în faţa anumitor tipuri de cancer.

Conformaceleiaşi surse însă există dovezi ştiinţifice potrivit cărora băuturile consumate foarte fierbinţi  (la temperaturi de 65 de grade Celsius sau mai mari)– fie că e vorba despre apă, ceai , cafea sau orice altceva – pot cauza cancer de esofag. Studiile făcute pe şoareci au arătat că aceste băuturi foarte fiebinţi duc la dezvoltarea de tumori.

Cancerul de esofag se situează pe locul opt în topul formelor de cancer la nivel mondial , la nivel mondial înregistrându-se peste 400.000 de decese din această cauză.

Purtătorul de cuvânt al OMS Gregory Hartl a menţionat că evaluarea privind băuturile fierbinţi a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni şi animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. El a sfătuit populaţia să nu consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate, ci să le lase să se mai răcească.

Anterior, cafeaua fusese clasificată de IARC în categoria 2B alături de cloroform, plumb şi alte substanţe, iar schimbarea clasificării a fost primită de Asociaţia naţională a cafelei din SUA drept o ştire extraordinară pentru consumatorii de cafea.

Agenţia este cea care, anul trecut, a făcut anunţu potrivit căruia carnea procesată poate duce la cancer, concluzie rezultată în urma examinării a peste 1.000 de studii pe oameni şi animale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite