Atenţie la riscurile anesteziei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai expuşi efectelor secundare sunt bolnavii cronic. Cu o săptămână înainte de efectuarea unei anestezii generale, trebuie să evităm fumatul şi administrarea unor medicamente de tipul aspirinei.

Anestezia este folosită cu scopul de a suprima reacţia la durere şi de a asigura relaxarea organismului înaintea unei intervenţii chirurgicale. În unele cazuri, este posibil ca anestezia să fie însoţită de reacţii adverse. „Complicaţiile anesteziei generale pot fi respiratorii, cardiovasculare, termice (hipotermia sau hipertermia), anafilactice (alergice) sau metabolice (hiperglicemii/hipoglicemii)", precizează medicul specialist anestezie şi terapie intensivă Nicoleta Arhire de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

Mai citiţi şi:

Alexandru Ritivoiu a operat 30.000 de copii

Tot mai mulţi bărbaţi îşi fac operaţii estetice

În funcţie de intervenţia pentru care este recomandată, anestezia poate fi locală (stomatologică, oftalmică), locoregională (substanţa anestezică se injectează în vecinătatea unui nerv sau a măduvei spinării) sau generală, în cadrul căreia pacientul este în stare de inconştienţă şi are nevoie de intubaţie pentru a putea respira.

Infarctul, risc posibil

La pacienţii cu boli cronice, anestezia generală poate da complicaţii mai ales cardiovasculare şi respiratorii. Astfel, la cardiaci pot apărea efecte adverse precum infarctul miocardic acut, hipertensiunea sau hipotensiunea arterială.

„Riscul apariţiei complicaţiilor cardiace perioperatorii este mai mare cu 25-50 la sută la pacienţii cu boală cardiacă preexistentă faţă de pacienţii sănătoşi, chiar şi în cazul operaţiilor cu impact minor, precum chirurgia oftalmică", atrage atenţia medicul Nicoleta Arhire.

De asemenea, pot surveni şi complicaţii respiratorii, acestea fiind influenţate de tipul intervenţiei chirurgicale şi al inciziei executate, de caracteristicile individuale ale pacientului, de subsţantele anestezice şi de tehnica utilizată.

La pacienţii cu astm bronşic, bronşită sau cu emfizem pulmonar, anestezia generală poate duce la o înrăutăţire a simptomelor acestor boli. În unul din 3.500 de cazuri, este posibil să apară reacţii alergice la substanţele anestezice.

Peridurala poate da dureri de cap

Folosită pentru reducerea durerii din timpul naşterii, peridurala constă în injectarea în regiunea intervertebrală a unor substanţe anestezice. Acestea acţionează local, fără a afecta fătul, iar pacienta poate coopera cu medicul în timpul naşterii.

Dacă anestezia este efectuată de un medic cu experienţă, sunt riscuri destul de mici să apară complicaţii. Totuşi, în unele cazuri, anestezia peridurală poate da dureri de cap, scăderea tensiunii arteriale, stare de ameţeală şi de greaţă, care vor dispărea în timp.

Hematomul, efect secundar stomatologic

Şi anesteziile stomatologice pot da reacţii adverse. Astfel, pot să apară ulceraţiile şi necrozele mucoasei şi incapacitatea de a deschide gura normal. „Un posibil efect secundar este apariţia unui hematom ca urmare a traumatizării unui vas de sânge cu acul. De asemenea, anestezicul poate provoca uneori amorţeală în afara zonei vizate, lucru ce poate duce la căderea pleoapei sau colţului gurii, dar aceste efecte secundare dispar atunci când trece efectul anesteziei", explică medicul stomatolog Raluca Manea de la Clinica stomatologică Imperial Dent din Bucureşti.

Este nevoie de pregătire preoperatorie

Cu şase ore înainte de anestezia generală, pacientul nu trebuie să consume alimente şi băuturi, deoarece, din cauza relaxării organismului, poate apărea regurgitarea conţinutului gastric. De asemenea, înainte cu o săptămână, este indicat ca pacientul să nu fumeze, deoarece tutunul îngreunează vindecarea, şi tot cu şapte zile înainte, trebuie oprită administrarea medicamentelor antiinflamatorii.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri