Academicianul Leon Dănăilă, despre sistemul de sănătate: „Politica îşi spune cuvântul peste tot şi nu e bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul medic neurochirurg Leon Dănăilă se declară dezamăgit de ce se întâmplă în sistemul de sănătate şi deplânge obiceiul de a pune în funcţii oameni politici care nu au habar să coordoneze şi care, odată ajunşi sus, fac ce vor.

Obiceiul de a pune în funcţii guvernamentale oameni politici care au susţinere politică, dar nu şi competenţele profesionale cerute de job ne-a dus de râpă, iar lucrurile nu se vor schimba atâta vreme cât vom continua să facem acest lucru , spune academicianul Leon Dănăilă.

„În facultate se fac cursuri de organizare sanitară, de statistică medicală. Aceia care fac asemenea cursuri ar trebui cooptaţi la conducerea Ministerului Sănătăţii. Şi nu oameni politici care nu au habar“, e de părere celebrul medic neurochirurg.

Acesta respinge principiul intervenţiei politicului în Sănătate, dar şi în celelalte domenii: „Dar politica îşi spune cuvântul peste tot şi nu e bine“.

Deşi admite că, în Sănătate, mare lucru nu se poate face pentru că ţara e săracă şi nu sunt bani, academicianul adaugă că, totuşi, banii atâţia cât sunt pot fi mai bine folosiţi.

„Orice ar face, ministrul Sănătăţii nu va veni niciodată şi cu sacul cu bani. El vine să coordoneze. Dar, poate distribui banii într-un mod mai echitabil. Totodată, ministrul ar trebui să fie fie mai cooperant cu lumea medicală, să întrebe. Pe mine nu m-a întrebat niciodată nimeni din Sănătate ce părere am despre un lucru sau altul. Că nu suntem chiar tâmpiţi, noi, medicii din Academie“.

Academicienii sunt oameni cu foarte multă experienţă, mai spune Dănăilă, şi ar putea da o mână de ajutor, astfel încât lucrurile să meargă mai bine. „Am putea veni cu nişte idei, dar nu interesează pe nimeni“.

Dănăilă s-a arătat deranjat de nu doar de lipsa banilor din sistemul de Sănătate, dar şi de lipsa celor necesari pentru cercetarea medicală. „De aceea, nicio universitate de Medicină din România nu este în Top 500 şi nici nu va fi“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite