6 cauze ale respiraţiei urât mirositoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre cele mai comune cauze ale unei respiraţii urât mirositoare sunt foarte evidente, cum ar fi usturoiul mâncat cu câteva minute înainte sau faptul că abia te-ai trezit şi este nevoie urgentă de un spălat pe dinţi. Însă există şi alte motive, poate surprinzătoare, de care trebuie să ai grijă şi să iei măsuri imediate.

Halitoza sau halena, după cum este cunoscută în lumea ştiinţifică, este cauzată de bacterii urât mirositoare din gură şi dintre dinţi. Halena poate fi provocată de mai mulţi factori şi, uneori, un simplu spălat pe dinţi nu ajută, trebuie să facem schimbări mai importante pentru a nu ajunge să suferim de ceva şi mai rău. „Huffington Post“ a realizat o listă cu 6 motive pentru care ajungem să avem o respiraţie urât mirositoare.

1. Medicamentele

Un simplu medicament nu este de ajuns să cauzeze halenă, însă unele medicamente au ca efect secundar uscarea gurii. Saliva este esenţială pentru „spălarea“ bacteriilor care dau miros urât, aşa că, atunci când nu prea mai avem salivă, mirosul este mai puternic. Este, de fapt, acelaşi motiv pentru care avem respiraţie urât mirositoare dimineaţa, pentru că avem gura uscată, susţin specialiştii de la Clinica Mayo din SUA.

2. Infecţiile tractului respirator

Bronşita sau chiar o răceală pot fi cauza halenei. Conform unui studiu din 2006, infecţiile tractului respirator dau mirosul urât al gurii din cauza secreţiilor nazale sau ale sinusurilor care trec prin gât şi prin gură. Bronşita, pneumonia, infecţiile sinusurilor pot cauza respiraţie urât mirositoare.

3. Respiratul pe gură

Cei care respiră mai mult pe gură, pe lângă saliva excesivă din timpul somnului, mai pot suferi şi de halenă. Acest lucru se întâmplă, la fel ca în cazul medicamentelor, pentru că saliva scade în cantitate, fapt care conduce la o gură uscată şi, astfel, mai mirositoare.

4. Obezitatea

Un studiu din 2007 a descoperit că oamenii graşi sunt predispuşi la o respiraţie urât mirositoare, însă un alt studiu din 2013 a dus explicaţia şi mai departe. Se pare că există organisme care îşi au sălaşul în stomacul supraponderalilor şi care produc un anumit gaz, lucru ce cauzează halena. Acest microb apare la 70% din oameni, însă este prezent într-un număr mai mare la peste 30% dintre noi, lucru care ar putea fi şi responsabil pentru kilogramele în plus la aceşti oameni.

5. Lipsa carbohidraţilor din alimentaţie

O dietă fără carbohidraţi conduce la „cetoză“, un proces de ardere a grăsimilor atunci când organismul se concentrează pe propriile grăsimi şi proteine pentru energie deoarece carbohidraţii nu mai sunt disponibili. Totuşi, organismul eliberează anumite substanţe în respiraţie ce pot fi cauza mirosului urât de care nu poţi scăpa printr-o simplă spălare pe dinţi. „Poţi să speli dinţii, să foloseşti aţă dentară, să te speli chiar şi pe limbă şi tot nu vei scăpa de acest miros“, ne avertizează medicul american Kenneth Burrel. Totul trebuie consumat cu moderaţie, chiar şi carbohidraţii.

6. Probleme medicale de care nu ştii

Un miros urât al gurii poate semnala probleme cu rinichii, sau chiar un diabet de care nu ai habar. Chiar şi anumite tipuri de cancer pot produce substanţe pe care organismul le transformă în respiraţie urât mirositoare. La halenă mai pot contribui şi arsurile stomacale.


Citeşte şi:

Alimente care te scapă de halenă

Te simţi incomfortabil din cauza respiraţiei urât mirositoare şi nu mai ştii cu ce pastă de dinţi să te speli? Ai rezolvat problemele stomatologice, dar halena te urmăreşte peste tot? Îţi recomandăm câteva remedii naturale care combat respiraţia „grea“, la scurt timp după consum.

Trucuri simple care combat mirosul urât al respiraţiei

Halitoza, cum îi spun medicii, îi face pe unii dintre noi să evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este întoteauna recomandat, ba în unele cazuri nici nu este eficient. Aşa că pentru o respiraţie proaspătă, mai bine apelezi la câteva soluţii naturale.

Opt alimente care împrospătează respiraţia

Respiraţia urât mirositoare este una dintre problemele cu care se confruntă foarte multe persoane, chiar dacă-şi dau seama sau nu, dar există anumiţi paşi pe care îi urma pentru putem face pentru a evita situaţiile neplăcute.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite