5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre paracetamol pentru a evita supradoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi paracetamolul este inofensiv în doze mici, însă mai mult poate afecta funcţia hepatică, avertizează Administraţia americană a Alimentelor şi Medicamentului (FDA). Şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) din România a atras atenţia supra importanţei respectării dozelor recomandate. Aşadar, trebuie să fim foarte bine informaţi în legătură cu acest medicament atât de obişnuit.

Paracetamolul se eliberează fără prescripţie medicală, astfel existând oricând pericolul de supradoză. CNN a realizat o listă cu cele mai importante informaţii despre paracetamol pentru a şti când se ne ferim de acest medicament, când să-l folosim şi dacă este potrivit pentru copii.

1. Paracetamolul nu este recomandat pentru durerile musculare

Acetaminofenul, sau parcetamolul, face parte dintr-o categorie a analgezicelor numite non-opioide, folosite în tratarea durerilor slabe până la moderate. Aceste analgezice non-opioide includ acetaminofenul, ibuprofenul şi aspirina.

Non-opioidele blochează enzima cunoscută sub numele de „ciclooxigenază“ sau COX. COX ajută organismul să producă compuşi lipidici numiţi „prostaglandine“ care cauzează durerea şi inflamaţia celulelor rănite. Blocarea acestei enzime opreşte prostaglandinele să provoace durere.

Majoritatea analgezicelor non-opioide funcţionează în cadrul sistemului nervos periferic, sau în cazul nervilor care nu sunt incluşi în creier sau în coloana vertebrală. Însă oamenii de ştiinţă consideră că acetaminofenul funcţionează, în principal, în sistemul nervos central, atacând o formă uşor diferită a enzimei, numită COX-3.

„Asta înseamnă că acetaminofenul este extraordinar pentru dureri de cap, pentru febră şi pentru dureri minore, însă nu va reduce inflamaţia unei întinderi musculare“, explică Ewan McNicol, profesor asistent de anesteziologie de la Universitatea americană „Tufts“.

2. Paracetamolul se regăseşte şi în alte medicamente

Deşi îl cunoaştem sub forma sa simplă, Paracetamolul se regăseşte şi în alte medicamente care se pot elibera fără prescripţie medicală, inclusiv în Coldrex, Panadol sau Fervex. Pentru a afla dacă medicamentul tău conţine acetaminofen, citeşte prospectul medical şi caută cuvântul „paracetamol“ sau „acetaminofen“. În cazul în care nu eşti sigur, consultă medicul sau farmacistul.

3. Este uşor să iei o supradoză de paracetamol

FDA recomandă ca doză maximă pe zi 4.000 de miligrame de paracetamol. Însă este foarte uşor să atingi şi chiar să depăşeşti această doză. De exemplu, o doză de 20 de mililitri de sirop Coldrex conţine 1.000 de miligrame de paracetamol.

Supradoza de paracetamol poate afecta ficatul şi chiar poate provoca moartea. Supradozele cu analgezicele obişnuite sunt unele dintre cele mai comune otrăviri la nivel mondial, susţine Institutul Naţional american al Sănătăţii.

Cei care iau paracetamol nu ar trebui să depăşească doza maximă prescrisă şi ar trebui să evite combinarea a mai multor medicamente care conţin paracetamol.

4. Paracetamolul nu te ajută în cazul mahmurelii

Mulţi dintre noi, după o noapte petrecută în club sau la o petrecere, luăm aspirină sau paracetamol pentru a lupta cu simptomele mahmurelii. Însă experţii spun că ar trebui să avem mare grijă la ce pastile alegem în acest caz, mai ales dacă suntem băutori de alcool experimentaţi.

Paracetamolul în combinaţie cu alcoolul, chiar şi în doze mici, poate creşte riscul de probleme la ficat şi chiar a unor boli de rinichi. Acetaminofenul se metabolizează, în primul rând, cu ajutorul ficatului, unde este transformat într-un compus non-toxic, care apoi este eliminat prin urină. Însă ficatul are nevoie de ceva numit „glutationă“ pentru a realiza acest proces.

În cazul în care nivelul glutationei din organismul tău este scăzut, fapt care poate fi cauzat de alcool în exces, de o dietă nesănătoasă sau de un post prelungit, medicamentul poate fi metabolizat într-o substanţă şi mai toxică. Problemele la ficat pot apărea după ce ai luat câteva, patru-cinci, pastile de paracetamol în cursul unei singure zile. Un studiu a demonstrat că doza zilnică recomandată de paracetamol, luată în combinaţie cu o cantitate mică de alcool, creşte riscul de boli ale ficatului şi ale rinichilor cu 123%.

E posibil ca semnele de boli de ficat să nu fie observate imediat. Unele simptome, cum ar fi pierderea apetitului sau greaţa pot fi confundate cu o gripă (sau cu mahmureala). În cazul în care te consideri supus riscului, contactează imediat medicul.

5. Paracetamolul, un risc în plus pentru copii

Copiii pot lua paracetamol pentru a lupta cu durerea sau cu o febră, însă părinţii trebuie să fie foarte atenţi, să citească prospectele medicamentelor pentru a evita erorile de dozaj.

Secţiunea „Indicaţii“ de pe prospectul medical al medicamentelor îţi poate spune ce medicament este potrivit pentru copilul tău şi care este doza potrivită. Dacă în prospect nu se specifică doza potrivită pentru vârsta şi greutatea copilului tău, consultă farmacistul sau doctorul, pentru a evita supradoza şi, astfel, pericolul pentru copil.


Citeşte şi:

Ads by SmileysWeLoveAd Options

AVERTISMENT Paracetamolul în exces sau asociat cu alcool poate afecta ficatul

Paracetamolul prezintă risc de afectare hepatică la asocierea cu alcoolul sau consumat în exces, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) atrăgând atenţia asupra importanţei respectării dozelor recomandate, pentru a se evita, pe cât posibil, apariţia reacţiilor adverse.

De ce paracetamolul ar trebui vândut cu avertisment de supradoză

Prea mult paracetamol poate fi fatal, vor avertiza în curând cutiile de Tylenol (acetaminofen) din SUA. Aceasta este soluţia inedită găsită de producători pentru a răspunde tuturor presiunilor din partea Guvernului şi numeroaselor procese intentate de consumatori companiei.

Paracetamolul poate declanşa astmul la copii

Bebeluşii cărora li se dau medicamente pe bază de paracetamol au un risc mai mare de a face astm până la vârsta de 6 ani decât cei care nu sunt trataţi cu astfel de substanţe.

Milioane de oameni iau prea mult paracetamol

Aproximativ un sfert din adulţii care se tratează cu paracetamol depăşesc limita zilnică recomandată de medici, ceea ce poate duce la afectarea gravă a ficatului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite