Un val de aer rece va lovi România. Cum va fi vremea în prima zi din 2024

0
Publicat:

  Cu toate că în primele zile ale noului an se vor înregistra temperaturi ridicate, de la sfârșitul săptămânii vremea se va schimba dramatic. O masă de aer rece va pătrunde până în regiunea țării noastre, fiind așteptate ninsori și temperaturi scăzute în unele zone, conform Meteoradar.  

De marți, vremea se schimbă radical. FOTO Shutterstock (Arhivă)
De marți, vremea se schimbă radical. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Vremea caldă de la sfârșitul lunii decembrie va continua și în prima săptămână din ianuarieChiar dacă extinderea unei zone de presiune scăzută dinspre vest va aduce și zile mai mohorâte, cu ploi slabe în unele regiuni, temperaturile vor fi cu până la 3 - 7 grade mai mari decât ar fi normal.

Maximele zilnice vor trece în continuare de 10 grade în multe părți ale țării, iar minimele nu vor scădea prea mult sub pragul de îngheț. În general, ne vom bucura de o vreme specifică mai degrabă pentru începutul lunii martie.

Circulația atmosferică se va schimba brusc la sfârșitul primei săptămâni din luna ianuarie. Un câmp de presiune ridicată se va instala peste nordul sau nord-vestul Europei, iar pe flancul său anterior va pătrunde o masă de aer arctic”, a mai indicat sursa citată mai sus.

Ninsori și precipitații însemnate

Totodată, vremea va deveni mai rece, la început în Scandinavia și în nordul Rusiei, ulterior aerul rece va ajunge treptat și la latitudini mai sudice, inclusiv până în zona României.

 „Dincolo de acest punct, evoluția vremii va depinde foarte mult, printre altele, de traiectoria exactă a pătrunderii reci în Europa. De exemplu, dacă aerul rece va ajunge până în bazinul central-nordic al Mării Mediteraneene, acest lucru va favoriza formarea unor cicloni care pot ulterior să aducă ulterior precipitații însemnate și în România, inclusiv ninsori pe arii extinse.

Pe de altă parte, în lipsa aportului substanțial de umiditate adus de un astfel de ciclon, sunt șanse mari ca răcirea să fie mai slabă, însoțită doar de unele ninsori locale. Și în acest caz ne putem aștepta la câteva zile mai reci după Bobotează, posibil cu dimineți geroase prin depresiuni, chiar dacă nu va fi neapărat o perioadă autentică de iarnă.

După acest episod rece, care se va suprapune în bună măsură peste a doua săptămână din ianuarie, este posibilă o încălzire ușoară a vremii, pe fondul scăderii presiunii atmosferice în nordul continentului. Acest scenariu este anticipat, în prezent, de mai multe modele meteorologice”, a mai transmis Meteoradar.

Cum va fi vremea luni, 1 ianuarie

Prima zi din acest an ne aduce vreme caldă, întrucât maximele termice se vor situa între 3 și 13 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, temperaturile minime vor fi cuprinse între -4 și 6 grade Celsius.

În regiunile intracarpatice vor fi înnorări în cea mai mare parte a intervalului, iar începând din orele serii ploile se vor extinde treptat. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la munte, la altitudini mari, în nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni vor fi precipitații mixte. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu nebulozitate joasă și ceață local dimineața și pe arii restrânse noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare pe crestele montane, iar la viteze mai mici și în nord-vest.   

În Capitală, cerul va fi în mare parte acoperit de nori, iar mercurul din termometre va indica în jur de 10 grade Celsius. Vântul își va face simțită prezența, suflând slab și moderat, potrivit A1.

Vremea în principalele orașe din țară

Timișoara: 10 grade Celsius, Precipitații: 20%, Umiditate: 85%, Vânt: 19 km/h 

Oradea: 8 grade Celsius, Precipitații: 65%, Umiditate: 85%, Vânt: 24 km/h 

Baia Mare: 6 grade Celsius, Precipitații: 65%, Umiditate: 88%, Vânt: 13 km/h 

Cluj Napoca: 5 grade Celsius, Precipitații: 45%, Umiditate: 86%, Vânt: 14 km/h 

Sibiu: 11 grade Celsius, Precipitații: 5%, Umiditate: 77%, Vânt: 16 km/h 

Alba Iulia: 8 grade Celsius, Precipitații: 15%, Umiditate: 80%, Vânt: 19 km/h 

Craiova: 9 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 79%, Vânt: 11 km/h 

Târgu Jiu: 7 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 68%, Vânt: 15 km/h 

Suceava: 8 grade Celsius, Precipitații: 20%, Umiditate: 77%, Vânt: 16 km/h 

Bacău: 6 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 70%, Vânt: 13 km/h 

Botoșani: 8 grade Celsius, Precipitații: 10% Umiditate: 77%, Vânt: 16 km/h 

Miercurea Ciuc: 5 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 67%, Vânt: 13 km/h 

Brașov: 7 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 73%, Vânt: 6 km/h 

Ploiești: 11 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 76%, Vânt: 21 km/h 

Buzău: 10 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 79%, Vânt: 19 km/h 

Târgoviște: 11 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 71%, Vânt: 14 km/h 

București: 7 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 80%, Vânt: 14 km/h 

Iași: 6 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 78%, Vânt: 13 km/h 

Galați: 11 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 83%, Vânt: 18 km/h 

Brăila: 7 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 83%, Vânt: 18 km/h 

Constanța: 13 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 85%, Vânt: 18 km/h 

Tulcea: 12 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 84%, Vânt: 18 km/h 

Vremea marți, 2 ianuarie

De marți, vremea se schimbă radical. Cerul va fi temporar noros și cu precădere în vest, centru și nord izolat vor fi ploi slabe, iar la munte, la altitudini mari în nordul Carpaților Orientali precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări în zona montană, în special la altitudini mari în Carpații Orientali și Occidentali, iar la viteze mai mici și în nord-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 14 grade, iar cele minime între -3 și 8 grade. Dimineața, pe arii restrânse în zonele joase de relief din sud și est va fi ceață.

În București, valorile termice vor fi în continuare mai mari decât cele normale, astfel că maxima se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade. Cerul va fi variabil, cu nebulozitate joasă și ceață dimineața, iar vântul va sufla slab și moderat.

 

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite