Directorul ANM anunţă o „săptămână africană” în România. Zilele în care temperatura resimțită va fi de 42 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se anunţă o „săptămână africană” în România. Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi în creștere până spre finalul primei săptămâni. Prognoza ANM arată cât vor crește temperaturile.

Întreaga săptămână va fi foarte cald. FOTO Shutterstock
Întreaga săptămână va fi foarte cald. FOTO Shutterstock

Potrivit prognozei întocmite de Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada 17 iunie – 1 iulie, valorile termice continuă să crească, iar disconfortul termic va fi, de asemenea, ridicat. 

Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat în cadrul emisiunii În faţa Naţiunii ce presupune anunţata „săptămână africană” din România, potrivit antena3.ro:

„Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană (...) Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35 de grade cu accente spre 37-38 în sud”.

Ce temperaturi se vor resimți în „săptămână africană”

Potrivit directorului ANM, temperaturile resimțite vor depăși 37-38 de grade, deoarece se va intensifica masa de aer foarte cald.  

Vârful acestui episod va fi începând de joi, 38 de grade, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38 de grade  la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită”, a mai spus Elena Mateescu.

Indicele temperatură-umezeală va fi de peste 80-82 de unități.

Întreaga săptămâna va fi foarte cald, spune specialista. 

 Marți, Cod galben de caniculă

Amintim că, pentru marți, în Oltenia, Banat, în sud-vestul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Munteniei, ANM a anunțat temperaturi ce depășesc normele pentru această perioadă din calendar. Maximele vor oscila în general între 32 și 35 de grade Celsius, iar în unele zone va fi chiar caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) ajungând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. 

În unele zone, nopțile vor fi tropicale, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius. 

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite